5 népszerű, de mai szemmel furcsa házi kedvenc az ókori Egyiptomban: nem csak a macskákat imádták

A macska fontos volt a az ókori egyiptomiak számára, de nem az egyetlen kedvelt házi kedvenc.

Ókori egyiptomi háziállatok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kutya, macska, hörcsög, tengerimalac, aranyhal - a mai ember számára ezek a jól megszokott házi kedvencek. Ha valaki törpemalacot, madárpókot vagy csincsillát választ magának, arra az emberek már felkapják a fejüket.

Kevesen tudják, hogy volt olyan idő is a történelem során, amikor még ezeknél is nagyságrendekkel különlegesebb állatokat választottak maguk mellé az emberek. Az ókori egyiptomiak, akik minden más állat felett imádták, és tenyerükön hordozták a macskákat, és családtagként szerették a kutyákat, egzotikus és vadállatokat is előszeretettel tartottak házi kedvencként.

Miért tartottak különleges állatokat az ókori egyiptomiak?

Wim Van Neer, a Royal Belgian Institute of Natural Sciences történelemkutatója úgy magyarázza, hogy az ókori egyiptomiak két okból tartottak egzotikus állatokat: mert az erő szimbólumainak tartották őket, illetve mert egyes állatokra isteneik földi megnyilvánulásaként tekintettek. Van Neer szerint az ókori egyiptomiak feltételezhetően csak idővel tanultak meg megfelelően bánni a háziállatoknál sokkal kevésbé simulékony vadállatokkal. Ezt onnan lehet tudni, hogy a feltárt állati maradványok közül a régebbieken több olyan nyomot találtak, ami fizikai fenyítés jeleit őrzi magán, mint a későbbi időkből valókon.

Arra is bőven van bizonyíték, hogy milyen fontossá váltak ezek az állatok a gazdáik számára. Szinte emberekként bánhattak velük, hiszen halálukban is így kezelték őket: megannyi állati múmia került elő, melyeket megvizsgáltak, és azt látták, hogy az emberekhez hasonló módon őket is szakszerűen mumifikálták, bebalzsamozták, és vászoncsíkokkal pólyálták be. Több olyan sírt is feltártak, melyben gazdi és kedvence együtt voltak eltemetve. Mindez arra mutat, hogy akkoriban hittek benne, hogy a halál csak egy átmeneti állapot, és a túlvilágon ismét találkozni fognak.

Az ókori egyiptomiak 5 különleges állata

Akkoriban Egyiptomban sok számunkra meghökkentő állatot tartottak. A felsőbb osztályok körében népszerű kedvenc volt az íbisz. A madár egyrészt a bölcsesség jelképe volt számukra, másrészt pedig Thoth isten szimbóluma is, akit a korabeli ábrázolásokon gyakorta láthatunk íbiszfejjel. A fáraók és korai királyok sólymot is tartottak, mégpedig Hórusz és Montu, sólyomfejjel illetve sólyom alakban ábrázolt istenek jelképeként. A madárban gazdáik a vadászati siker jelképét és reményét is látták.

Thoth isten nemcsak íbiszfejjel, hanem pávián alakban is megjelenítették. Ebből eredendően mind a páviánok, mind általában véve a majmok kedvelt kedvencek voltak az ókori Egyiptomban. Mivel a majmok nagyon értelmes, jól tanítható lények, őket minden bizonnyal közvetlen közelükben tarthatták a gazdáik.

A gazella ugyancsak népszerű háziállatnak számított. Anuket istennő jelképe volt, akit vagy ilyen alakban, vagy szép, fiatal nőként ábrázoltak egy gazella kíséretében. Anuketet a Nílus istennőjeként és termékenységistennőként is definiálják.

A krokodil Sobek, a krokodilfejű, illetve alakú víz- és termékenyégisten földi szimbóluma is volt. A rendkívüli erőt képviselő állattól tartottak, hiszen egy szempillantás alatt véget vethetett egy ember életének. Ennek ellenére - vagy épp ezért - úgy tekintettek rájuk, mint az erő szimbólumára.

Ugyan egyszerűen élő civilek nem tartottak a házuknál krokodilt, de a papok igen: a Kom Ombo nevű templom tavacskájában például több példány is lakott, és fenséges bánásmódban részesültek.

A kedvenc társasjátékok

Ha már a kedvenceknél tartunk, az ókor legkedvesebb társasjátékai se maradjanak ki a sorból: a következő cikkből az is kiderül, hogy melyiket szerette legjobban Tutanhamon fáraó.

Képeken 8 izgalmas társasjáték az ókorból: Tutanhamon kedvence is köztük van

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images, Wikipedia.org.

Ezt is szeretjük