Miért rajzolták lehetetlen pózban az egyiptomi figurákat? Nem véletlen tettek így az ókoriak

A jellegzetes egyiptomi emberalakok szögletessége és tartása egy egyiptológus szakértő magyarázata szerint nem véletlen.

Egyiptomi emberábrázolás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elég egyetlen pillantás, az ember azonnal felismeri az ókori egyiptomi képeket: emberábrázolásuk meglehetősen szokatlan.

Alakjaikat ugyanis természetellenes helyzetben festették vagy vésték fel a készítők: fejük és lábaik oldalról, vállaik és mellkasuk szemből látható a képeken.  A póz élő ember számára már-már felvehetetlen, de nem arról van szó, hogy az egyiptomi készítők fittyet hánytak volna az anatómiára, vagy lázadtak volna az életszerűbb ábrázolás ellen.

Nem csak egyszerű képek

Edward Bleiberg, a Brooklyn Múzeum régész szakértőjének magyarázata szerint a figurákat azért rajzolták jellegzetesen szögletesre az ókori készítők, mert nem képekként, hanem nyelvi egységenként értelmezendők.

Az egyiptomi írásban egy szó általában két elemből áll. Első eleme a hangértékkel bíró fonogramma, mely maga a kiejtett szó, második eleme pedig a hangértékkel nem rendelkező szemogramma, mely a fonogramma értelmezését segíti. Ezek az úgynevezett determinatívumok.

Determinatívum lehet például két lépő láb. Ez esetben az első szó valamilyen mozgásra utal. Ha napot ábrázol, akkor az előtte álló időre vonatkozott. Ha egy kis dombocska szerepel a fonogramma után, akkor tájról van szó.  Ha a determinatívum emberalak, akkor a szót személynévként, foglalkozásként és általában véve emberekkel kapcsolatos dologként kell értelmezni. Ha egy nagyobb emberalak több kisebb jel mellett látható, akkor mindegyikük ugyanazzal a determinatívummal értelmezendő. A figurák mérete jelentőségüket, társadalmi rangjukat is jelölte.

A figurák egyformaságának Bleiberg szerint praktikus oka van: nyelvi jelekként nem lehetnek változatosak, formájukat tartaniuk kell.  Szembetűnő merevségüknek, mozdulatlanságuknak az volt a szerepe, hogy időn kívüliségüket, örökkévalóságukat jelezze.

Nyelvi szerepük ellenére a szépen kivitelezett falfelületek természetesen esztétikai jelentőséggel is bírtak. Igaz, Egyiptomban nem létezett a képzőművész fogalma.  Ha például valaki készített egy alkotást, úgy vették, hogy a Ptah isten által készítettet másolta le.

Szövegek, képekben

Érdemes átlapozni és megtekinteni a következő felvételeket, melyeken különböző egyiptomi szövegek szerepelnek: ha így tekint rájuk az ember, egészen más megvilágításba kerülnek a korábban egyszerű képnek vélt kompozíciók. 

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük