Állati szuperképességek: 4 dolog, amit csak ők látnak, az emberek nem

Négy olyan dolgot is látnak egyes állatfajok, amiket az emberi szem nem.

GettyImages-542951527

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ellentétben az élővilág más lényeivel, melyek szaglásukra, tapintásukra is nagy mértékben hagyatkoznak, az ember öt érzéke közül legfőképp csak látását használja a világ megismerésére, aktuális környezete felmérésében.

Különös, hogy az ember látószervének még ennek ellenére sincsenek más élőlényekhez képest kiemelkedőbb képességei. Sőt, sok faj olyasmiket is lát, amiket mi egyáltalán nem. A természet nem véletlenül ajándékozta meg őket ilyen szuperképességekkel. Tehetségük a túlélésük záloga, ellenségeik és prédáik felmérésének csúcskategóriás harci eszköze.

Ultraibolyafény-érzékelés

Ezt a magas frekvenciájú fényt bocsátja a földre a nap, és bár napközben folyamatosan körülvesz minket, mi semmit nem észlelünk belőle, csak bizonyos állatok, melyeknek szüksége van rá. A méhek és több sasfaj is látja az ultraibolya fényt. Az előbbiek ennek segítségével találják meg a virágokat, utóbbiak pedig ily módon szúrják ki a magas falombok közül, pontosan hol van a prédájuk. Amikor az apró rágcsáló ürített a földön, a vizelete visszaveri az ultraibolya sugarakat.

Infravörösfény-érzékelés

A második állati szupertulajdonság az infravörös fény érzékelésének képessége, mely a kígyók, például a rezes fejű kígyó, a vipera vagy a csörgőkígyó életét könnyíti meg. Ezt a nagyon alacsony frekvenciájú fényt minden meleg hőmérsékletű test, így prédáik is kibocsátják. Nem csoda hát, ha még az sem segít rajtuk, ha riadalmukban megmerevednek a ragadozó láttán: testhőjük miatt mégis kígyóvacsora válik belőlük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Éjszakai látás

Bár az ember is képes valamicskét látni a sötétben, ha van minimális mennyiségű fény, ez inkább szerencsének, mint különleges képességnek nevezhető. Egyes éjszakai életmódot folytató állatok viszont - így a baglyok, macskák és a makik is - szinte ugyanúgy látnak éjjeli sötétben is, mint napközben. Ezt annak köszönhetik, hogy többségüknek több fényérzékelő sejt van a szemében, mint az embernek, hozzá pedig olyan pupillájuk, ami megakadályozza, hogy nappal túl sok világosság jusson a szemükbe. Amikor lemegy a nap, az addig szorosan záró pupilla nagyra nyílik, és a lehető legtöbb fényt engedi be, ami szuper látást biztosít ezen állatok számára a sötétben is.

Hihetetlen pontosságú vizuális észlelés

Sasszeme van - mondják sokszor, és nem véletlenül hozzák párhuzamba ezt a madarat azokkal, akik nagyon jól látnak. A sasoknak, ahogyan a sólymoknak is, rendkívül fejlett a látása. Képesek nagy távból szemügyre venni olyan apró részleteket, melyeket mi, emberek már nem tudnánk észlelni sem. Egy sólyom vagy egy sas például ennek a szövegnek a betűit is kiszúrná, akár futballpályányi távolságból is, és azt is tökéletesen látnák, hogy mind más-más formát öltenek. Hihetetlen, de igaz ez a szuperképesség is.

Halhatatlan fajok

Valóban létezik egyfajta medúza, melyet a tudomány halhatatlannak nevez. Róla és más végtelen életű állatokról a következő képek kíséretében olvashatsz.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük