Ma is megvan a pólyatekercs és a nátron, amivel Tutanhamont mumifikálták: így készítették fel a túlvilágra

A legismertebb fáraó, Tutanhamon mumifikálóeszközeit is megtalálták a sírjában.

GettyImages-157501194

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tutanhamon a 18. dinasztia tagjaként, Ehnaton és Szemenkauré halála után, gyerekkorában került Egyiptom élére az időszámításunk előtti 14. században. Bár eleinte nem ő kormányzott, hanem Horemheb és Ay, Tutanhamon uralkodása pedig korai halála miatt nem is tartott túl sokáig, mégis a birodalom legismertebb és legtöbbet emlegetett fáraójaként él a köztudatban.

Nem csoda, hogy olyan mértékű szenzációt jelentett, amikor 1922-ben, az akkor már évek óta fáradhatatlanul kutató Howard Carter végre felfedezte Tutanhamon temetkezési helyét. A kamra a Királyok völgye legjobb állapotban fennmaradt fáraói sírja, és rendkívüli mennyiségű tárgyi leletet tartalmazott.

Egy rejtélyes kamra Tutanhamon sírja közelében

Kicsit több mint egy évtizeddel azelőtt, hogy Carter megtalálta az említett sírhelyet, egy másik fiatal archeológus, Edward R. Ayrton is járt arrafelé. Körülbelül 110 méterre a helyszíntől egy, a völgyet övező lejtőbe vájt, aprócska kamrát fedezett fel, melyet KV54 néven tartanak számon, és rendkívüli jelentőséggel bír. Aryton ugyanis különleges tárgyakra lelt odabent, ami joggal tette kíváncsivá őt és régésztársait.

Tutanhamon múmiája.
Tutanhamon múmiája.

Több tucat agyagedényt találtak, melyek mumifikálókellékeket tartalmaztak: a test betekerésére alkalmas kötözőszereket, felgöngyölt vászonlepedőket, fejsálakat, nátront, fűrészport, virágfüzérgallérokat, törött iszappecséteket, melyeket dobozok és csomagok lezárására használtak. Törött edények is voltak bent, illetve nádból készült edényfedőket és kiégetetlen agyagtálakat is találtak. A kis kamrában jókora mennyiségű állati csont is volt.

Egy a kamrában talált nátroncsomagokból.
Egy a kamrában talált nátroncsomagokból.

Több hasonló, temetkezési eszközöket tartalmazó kamrát is találtak Egyiptomban, ami egy korabeli hiedelemnek tudható be: az, hogy a balzsamozók a mumifikálás eszközeit is eltemették, és nemcsak a búcsúztatottat, arra az egyiptomi nézetre vall, miszerint az emberhez bármilyen módon tartozó tárgyak magukban foglalnak egy keveset az illető személyiségéből is.

Ez a kamra mégis más volt, mint a többi hasonló. Ugyan a leletek önmagukban is igen érdekesek és értékesek lettek volna, egy kis részletnek köszönhetően még izgalmasabbá váltak a régészek szemében: az iszappecséteken és egy-egy lepedőn ugyanis Tutanhamon neve szerepelt. Szenzációs módon, feltételezhetően, az ő mumifikálásakor használhatták az eszközöket.

Carter későbbi, Arthur Mace-szel közös könyvében egyébként arról írt, hogy ennek a kamrának a felfedezése sokat segített neki abban, hogy csapatával a megfelelő területen keressék a fáraó sírját.

Kötözőpólya, amelyet a fáraó mumifikálásakor használhattak.
Kötözőpólya, amelyet a fáraó mumifikálásakor használhattak.

Így mumifikálták Tutanhamont

Fáraóként a testét, ha lehet, még óvatosabban és körültekintőbben készíthették fel a túlvilágra, mint ahogyan más tehetősek földi maradványait, ám technikailag azonos módon jártak el. A különbség abban mutatkozott meg, hogy a fáraót sokkal hosszabb ideig, és nemesebb anyagok felhasználásával mumifikálták a szakavatott kezek.

Miután az elhunyt fáraót lemosták, és szerveit egy, a hasán ejtett vágáson keresztül eltávolították, és külön helyezték, a testét több hétre, 40-70 napra szárításnak vetették alá. A folyamatot nátron, egy szárító hatású só segítette, amivel kitömték a testet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amikor az kiszáradt, gyantával, növényekkel és kenőcsökkel kezelték, melyek közül néhány antibakteriális hatással bírt. Ezután vászonnal, fűrészporral, valamint további kisebb nátronzsákocskákkal tömték ki a testet, hogy megtartsa a formáját. Végül kezdetét vette a bekötözés hosszas folyamata, rétegről rétegre, és a különböző amulettek, ékszerek felhelyezése is megtörtént.

További különlegességek a kamrában

A KV54-es kamrában lelt értékeket azóta múzeumi körülmények között őrzik. A fáraó testének balzsamozásához és kötözéséhez szükséges szereken túl további érdekességeket is találtak odabent, például fejsálakat, melyek a mumifikálók fején lehettek. A sírba helyezés során használt eszközök is előkerültek. A darabokra tört edények valószínűleg a rituálé során felsorakoztatott felajánlások maradványai voltak, de született olyan elmélet is, hogy néhányukat a halotti tor közben használhatták.

Virággallér a KV54-es kamrából.
Virággallér a KV54-es kamrából.

A KV54 legkülönlegesebb tárgyai közé tartoznak a virággallérok, amelyeket a tor során viselhettek, és összeállításukban rendkívül hasonlítottak a fáraó nyakában talált gallérhoz. Sötétzöld olívalevelek, álombogyó narancsos-vörös bogyós ágai, kék kukoricavirág, illetve sárga szirmú keserűgyökér is került bele. Éppen úgy, ahogyan egy túlvilági útjára induló fáraó búcsúztatásához illik.

Tutanhamon személyes tárgyai

A következő cikkben bemutatunk néhány személyes tárgyat, amelyeket a fáradó sírjában találtak: lábbelije, trónja és ágya is előkerült többek között.

Ezt is szeretjük