Étlen-szomjan alszanak hónapokig, mégis túlélik: mi a téli álom titka?
Egyes állatok szervezete alapból úgy fejlődött ki, hogy át tudjon vészelni egy hosszabb táplálékmentes időszakot.

maci
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mesékből jól ismert momentum, hogy a medve télen elvonul a barlangjába, és tavaszig ki sem dugja a fejét. A valóság nem áll messze ettől a képtől: abban az egyben különbözik, hogy tavasszal egy jóval véznább maci mászik elő annál, mint aki télen bevonult. 

De nemcsak az emlősök alszanak téli álmot: a hüllők ugyanúgy elteszik magukat a hideg hónapokra, bár álmuk kicsit eltér szőrös társaikétól.

Leáll a szív?

Az életfunkciók drasztikusan lecsökkennek, amikor az állatok a kedvezőtlen környezeti viszonyokból kifolyólag téli álomra hajtják fejüket. Nincs időhöz kötve, a természet változásai határozzák meg, mikor történik ez meg, azonban egyes kutatások szerint egy agyi vegyület, az adenozin a jelenség oka. Ennek aktiválása elkábítja az állatot, úgy, hogy a legfontosabb folyamatok zavartalanul működnek tovább, csak sokkal lassabban. 

mókus eszik tél

A légzés és a szívverés is lassul, a test pedig az elraktározott barna zsírszövetekből tartja fenn magát, a szervezet ebből termel vizet is, ami megakadályozza a kiszáradást. Az elraktározott energia éppen arra elég, hogy egy szezonnyi hibernációt túléljen az élőlény, a jó idő beköszöntével azonban már égető szükség van a pótlásra.

Más álmok

A medvék, denevérek és rágcsálók akár heteken vagy hónapokon át egyáltalán nem kelnek fel, sem folyadékot, sem pedig táplálékot nem vesznek magukhoz. A hüllők hozzájuk képest éber alvók, bár az ő álmukról kevesebb szó esik. Az energiatakarékos üzemmód azonban mindkét típusú élőlénynél beáll: egyes hüllők szívverése például 30-ról 1-2-re, a medve 40-50 szívverése pedig 7-8-ra csökken percenként.

Az emésztőrendszer leáll, miután nincs táplálékbevitel, a vizelet fő alkotórésze, a karbamid azonban folyamatosan termelődik. Ezáltal bizonyos állatok, például a mókusfélék alkalmanként felkelnek, hogy ürítsenek, és akkor már magukhoz is vesznek egy keveset a felhalmozott táplálékból. A medvék ezzel szemben aminosavakká alakítják a karbamidot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Alvás után alvás

A téli álom során az agy hullámai inkább az éberségéihez hasonlóak, mint egy mély alváséihoz. Ezért az állatok, miután felkelnek téli álmukból, több órát alszanak valódi módon, hogy az alváshiány jelei megszűnjenek.

Érdekességek az erdőben

A téli álmot alvó állatok általában behúzódnak egy rejtett zugba. Ez a férfi nem is miattuk járja az erdőt éjjelente, hanem azért, hogy képeket vetítsen a hegycsúcsokra.

Ezt is szeretjük