Egy ember-medve randevú lehetséges kimenetelei: így kerüld el a legrosszabbat

Te mit tennél, ha medvét látnál? A WWF Magyarország új kezdeményezésében ismerteti a legfontosabb tudnivalókat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Te mit tennél, ha medvét látnál? A WWF Magyarország új kezdeményezésében ismerteti a legfontosabb tudnivalókat.

Az utóbbi időkben gyakoribbá váltak a medveészlelések hazánk területén. Bár ez alapvetően jót jelent, mindannyiunk közös érdeke, hogy elkerüljük a közvetlen találkozásokat, és néhány apró praktikával minimalizáljuk a konfliktusokat az együttélés érdekében. A WWF Magyarország ezért egy szórakoztató infografika-sorozatot indít, melyből mindannyian tanulhatunk.

A barnamedve - Ursus arctos - egy fokozottan védett, 200-300 kilogrammos, jó alkalmazkodóképességű, változatos táplálkozású nagyragadozó. Ezek a tulajdonságok sok országban hozzásegítették a fajt ahhoz, hogy emberek közelébe merészkedjen. Emellett azonban az ember hozzáállása - például a medve etetése - eredményezte leginkább azt, hogy külföldön az állatok egy része úgynevezett kukázó vagy problémás egyeddé vált.

Együttélési kisokos az emberért és a medvéért

Hazánkban az emberi környezethez alkalmazkodott, települések belterületére rendszeresen bejáró és ezért potenciálisan veszélyt jelentő medvéről jelenleg nincs tudomásunk. Annak érdekében, hogy ez a jövőben is így maradjon, a WWF Magyarország az Euro Large Carnivores program keretein belül egy négy infografikából álló sorozattal rukkolt elő, amely a lakosság tájékoztatásával azt szeretné elérni, hogy a nagyragadozókkal történő együttélés gördülékenyebbé váljon.

- A medve fontos szerepet tölt be a természetes ökoszisztémákban. Az emberre csak akkor veszélyes, ha váratlan támadástól tart, vagy a bocsait félti. Az incidenseket azonban néhány észszerű szabály betartásával elkerülhetjük. Ezeket a szabályokat és jó gyakorlatokat szeretnénk bemutatni a lakosság számára az infografikákkal, melyek elősegíthetik az emberek és nagyragadozók együttélését - mondta Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozóprogram-vezetője.

Az infografikák külföldi szakanyagok és hazai szakemberek bevonásával készültek. A ma publikált első infografikát három másik követi majd a túrázással, kempingezéssel, valamint a települési hulladék- és komposzttárolással kapcsolatos gyakorlatok témájában. Fontos például, hogy ne etessük a medvét, továbbá, ha a tippek ellenére találkozunk eggyel, akkor se kezdjünk el vele bújócskázni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A medve nem játék. A grafikák abban segítenek, hogy elsajátítsuk az együttélési viselkedési formákat. Ezek a következő hetekben hétfőnként jelennek majd meg, az első részt erre a linkre kattintva teljes méretben is letöltheted.

Kiemelt kép: MTI/Veres Nándor.

Nézd meg ezt is - Jelek, amelyek a háziállatok betegségére utalnak

Mutatunk néhány ábrát, melyek a háziállatok leggyakoribb betegségeinek tüneteit ismertetik, valamint azt, hogy mi a teendő, ha észleled őket. Persze minden esetben fel kell keresni az állatorvost, de ezen tippek nagy része segít enyhíteni az állatka szenvedését, amíg eljuttok a doktorhoz.

Ezt is szeretjük