12 életbevágó szabály, ami megmenthet, ha medvével találkozol - A szakértőktől

Manapság nem árt tisztában lenni azzal, hogyan védekezhetsz egy medve ellen.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem sokáig élvezhették a medvementes nyugalmat az észak-magyarországiak, hiszen pár nappal azután, hogy Robi, a nőstény medve távozott az országból, feltűnt egy újabb maci, ráadásul másodmagával. Mivel Robi a szabadon engedését követően eltávolította magáról a GPS-nyomkövetőt, egy ideig mindenki azt hitte, ő tért vissza, ám vasárnap kiderült, hogy a mostani látogató egy anyamedve, oldalán egy boccsal.

Az új medvét először Miskolcon kapták lencsevégre, ma kora délután viszont már Mezőkövesd felé tartott. Bár a medvék nem félnek az emberektől, általában kerülik őket, viszont az éhség és az ismeretlen terep miatti zavarodottság következtében a szokásosnál könnyebben tévednek lakott területre. Az M1 információi szerint akár négy-öt maci is kóborolhat az észak-magyarországi megyékben. Hogy megelőzd a bajt, érdemes megfogadni a Bükki Nemzeti Park tanácsait !

 • Kerüld el a medvét, és ne barátkozz vele, mindegy, milyen korú. A bocsok közelében nagy valószínűséggel ott az anyamedve is - hozzájuk kapcsolódik a legtöbb konfliktus.
 • A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt, ha lehetősége van rá, messze elkerüli. Ha erdőben jársz, és úgy gondolod, hogy a medve bármikor felbukkanhat, kelts magad körül zajt, például fütyüléssel. Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. 
 • Ha mégis medvével találkozol, de az állat nem vett észre, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, azonnal távozz a helyszínről. Ha észrevesz, ne próbáld elzavarni kövekkel vagy bármi mással.
 • Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
 • Ne etesd, közelről ne fényképezd a medvét!

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

 • Ha a medve közeledni próbál, hagyd ott a magaddal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodj el a környékről.
 • Ne nézz a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordíts hátat az állatnak.
 • Ha a medve két lábra áll, őrizd meg nyugalmadat, ez még nem kimondottan támadási jel, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
 • Ha közel merészkedik, ne provokáld, és ne tegyél hirtelen mozdulatokat.
 • Ha mégis odamegy hozzád, feküdj hasra, a fejedet takard el a kezeddel, és maradj mozdulatlanul.
 • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, mert a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni - akár az őt követő állat kíséretében.
 • Kempingezés, táborozás során az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tárold. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

A barna medve Magyarországon fokozottan védett, 250 ezer forint eszmei értékkel bír. Teste 1 méteres, de akár 2,8 méter hosszúságú is lehet, tömege pedig ennek megfelelően 80 és 680 kilogramm között mozoghat. "A Bükki és Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folyamatosan kint vannak a területen, és figyelemmel kísérik a Sajó mentét. Arra kérik a lakosságot, ha medvét látnak, jelezzék a természetvédelmi őrszolgálat +36 30 861-3808-as ügyeleti telefonszámán" - írja az Index.

A kiemelt kép illusztráció.

Ezt is szeretjük