Így spórolna az állam a távhővel - Ugyanannyi pénzért kevesebb meleget kaphatnak az emberek

Előfordulhat, hogy az idei télen hidegebb lesz a távfűtéses lakásokban annak ellenére, hogy a lakosok ugyanannyit fognak fizetni.

Kevesebb meleget kaphatnak a lakosok ugyanannyi pénzért
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Előfordulhat, hogy az idei télen hidegebb lesz a távfűtéses lakásokban annak ellenére, hogy a lakosok ugyanannyit fognak fizetni, derül ki a Népszava cikkéből.

A kormány a lap szerint egy sajátos megoldással próbálhatja meg fenntartani a rezsicsökkentés látszatát.

Kevesebb meleget kaphatnak a lakosok ugyanannyi pénzért

Steiner Attila a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára egy keddi konferencián arról beszélt, hogy idén télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik a távhőrendszerekben. 

GettyImages-1264664874
Fotó: alexey_ds / Getty Images Hungary

A Népszava megkérdezett néhány szakembert ezzel kapcsolatban, akik azt mondták, hogy ez valószínűleg nem a meleg víz hőfokának vagy mennyiségének a csökkentését fogja jelenteni, hanem inkább fűtésre jutó hőmennyiség csökkentését. 

A szakemberek azt nem merték megtippelni, hogy hány fokkal csökkenhetne a távhővel fűtött lakások hőmérséklete, mivel ők is csak próbálják megfejteni, hogy pontosan mire gondolhatnak a tárcánál. Nem volt ugyanis előzetes szakmai egyeztetés.

A Népszava szerint mindez akár azt is jelentheti, hogy a kormány ugyanannyi pénzért adna kevesebb meleget, mivel a távhőtarifákat nem lenne könnyű emelni a sok mérő nélküli lakást miatt. Így előfordulhat, hogy azoknál is sokkal hűvösebb lesz télen, akik akár fizetnének is a nagyobb melegért, írják.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az valószínű, hogy ez a megoldás csak átmeneti lesz, mivel a kormány programot indít a lakások fogyasztásmérővel való felszerelésére.

A távhőkasszából, amellyel a távhőt előállító erőműveket kompenzálta a kormány a rezsicsökkentésből származó hiány miatt, a Világgazdaság értesülései szerint körülbelül 1000 milliárd forint hiányozhat. 

Ennyibe kerül majd egy átlagos vidéki ház fűtése télen: nem sok jóra lehet számítani

Körülbelül ennyibe fog kerülni egy Kádár-kocka fűtése az idei télen, amikor a gáz nagy részét piaci áron kell hozzá megvásárolni.

Ennyibe kerül majd egy átlagos vidéki ház fűtése télen: nem sok jóra lehet számítani

Körülbelül ennyibe fog kerülni egy Kádár-kocka fűtése az idei télen, amikor a gáz nagy részét piaci áron kell hozzá megvásárolni.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük