Ezekkel a változásokkal valóban csökkenthető lenne a rezsi: fontos dologra világít rá a friss kutatás
Európa így sok milliárd euróval csökkenthetné a kiadásokat.

GettyImages-1139792613
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Európa sok milliárd euróval csökkenthetné a gázimportra fordított kiadásait, ha fokozná az energetikai felújításokat, és a hőellátás villamosítására fókuszálna, írja a Napi.hu a Cambridge Econometrics új tanulmányára hivatkozva. 

Akkor lesz olcsóbb a megújuló energia a fosszilisnél, ha sikerül széles körben elterjednie. Ez viszont állami támogatás nélkül lehetetlen. 

A zéró kibocsátású lakásokkal csökkenthető a rezsi

Ha Európa 2050-re képes lesz áttérni a zéró kibocsátású lakások építésére, az egyértelmű társadalmi, környezeti és gazdasági előnyöket fog jelenteni, derül ki a tanulmányból. 

Az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány (ECF) megbízásából készült kutatás rávilágít arra, hogy az energiahatékonysági intézkedéseknek hosszú távon nemcsak Európában, de Magyarországon is rengeteg kedvező hatása lenne. A fűtési technológiák megváltoztatásával csökkenne a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet, ami minimalizálná Európa blokkon kívüli nyersanyagoktól - elsősorban az orosz gáztól - való függését. A tanulmány ezenkívül a következőkre hívta fel a figyelmet a cikk szerint: 

  • Az energetikai felújítások növelésével és a hőellátás villamosításával Európa 2030-ig 15 milliárd euróval, 2050-ig pedig 43 milliárd euróval csökkenthetné a gázimportra fordított éves kiadásait.
  • A kibocsátásmentes lakóépületekre való áttérés növelné a gazdasági teljesítményt és a foglalkoztatást, hiszen a munkahelyek száma 2050-ig mintegy 1,2 millióval nőne, elsősorban az építőiparban és az energiaszektorban.

A cikk az ajánló után folytatódik

  • Az átállás 2030-2050 között 0,7-1 százalékkal növelhetné az európai GDP-t.
  • Az átalakítás hozzájárulna a szén-dioxid-mentes lakossági fűtéshez, ami az egész kontinensen javítaná a városok levegőminőségét.
  • A megújuló energia csak addig drágább, mint a fosszilis, amíg elegen nem kezdik el használni. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a széles körű elterjedéshez viszont állami támogatás lenne szükséges.
  • Jelenleg az EU energiafogyasztásának 40 százalékáért az épületek felelősek, és ez a szám azonnali intézkedések nélkül valószínűleg még tovább fog nőni. A végső energiafogyasztásból a háztartások részesedése Magyarországon 2020-ban 34 százalék volt, míg az EU-ban 28 százalék. Ez azt jelenti, hogy az európai lakóingatlan-állomány korszerűbb a magyarnál. 

Ezzel reagáltak a magyarok a rezsimódosításra - Látványos változásokat figyeltek meg

Felrobbantotta az internetet a kormány augusztustól érvényes rezsimódosítása, az interneten pedig a szokásos szezonalitást is felülírták a váratlan lépésre adott fogyasztói reakciók. Meglódultak a keresések az energiával kapcsolatos kategóriákban.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük