Ennyibe kerül majd egy átlagos vidéki ház fűtése télen: nem sok jóra lehet számítani

Körülbelül ennyibe fog kerülni egy Kádár-kocka fűtése az idei télen, amikor a gáz nagy részét piaci áron kell hozzá megvásárolni.

Vidéken is nagyon drága lesz a fűtési szezon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Napi.hu a G7 cikke alapján azt vizsgálta, hogy mennyibe kerül egy átlagos vidéki ház, úgynevezett Kádár-kocka fűtése az idei télen, amikor a gáz jelentős részét piaci áron kell megvásárolni hozzá.

A G7 számításai alapján ugyan van mód a fűtésen való spórolásra, de ehhez is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk az embereknek. 

Vidéken is nagyon drága lesz a fűtési szezon 

A lap egy körülbelül 80-90 négyzetméteres, tipikus építésű magyar családi házat vett alapul a számításokhoz, és konkrét példákra, árajánlatokra, a hőszivattyúk esetében a piacvezető Daikin adataira támaszkodott kis egyszerűsítésekkel. 

Először azt vizsgálták meg, hogy mi történik akkor, ha a lakók semmin nem változtatnak, és maradnak a központi gázfűtésnél. Egy felújítatlan, régi Kádár-kocka gázfogyasztása körülbelül 3000 köbméter, amiből 2650 köbméter mehet el fűtésre. Ebből a 2650 köbméterből a lakók a jelenlegi szabályok alapján 1729 köbmétert kapnak rezsicsökkentett áron, a maradékot köbméterenként 747 forintért számlázzák ki. Ezzel számolva a ház fűtése évi 870 ezer forintba fog kerülni. 

GettyImages-482186345
Fotó: Monty Rakusen / Getty Images Hungary

A fűtési költségek lefaragásának egyik legegyértelműbb módja a nyílászárók és a szigetelés kicserélése. A Daikin számításai alapján egy olyan ház esetében, amely ugyan rossz állapotú, de jól van szigetelve, akár nagyjából a felére is csökkenthető a fűtés energiaigénye. Egy ekkora csökkenéssel már belül lehet kerülni a rezsicsökkentett áron vásárolható gázfogyasztásba, és így az éves fűtési költség 870 ezer forintról körülbelül 135 ezer forintra csökkenthető, derül ki a cikkből.

Ez elég jól hangzik, azonban a szigetelés minden költséget figyelembe véve akár 5,5 millió forintba is belekerülhet, ráadásul csak jövő tavaszra készülhet el leghamarabb, írják. Ez az összeg az állami támogatásokkal csökkenthető.

Ha elmarad a szigetelés és az ablakcsere, még mindig van egy másik alternatíva. A Kádár-kockák már elég jól kifűthetőek 3,3 millió forint értékű klímákkal a Daikin adatai alapján. Ebben az esetben a fűtési költség 160 ezer forintra csökkenthető a számítások szerint, ha sikerül H-áramtarifával üzemeltetni a klímákat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Előfordulhat azonban, hogy a ház elektromos hálózata nem alkalmas a H-tarifára, ebben az esetben szükség van egy új villanyórára és a szolgáltató engedélyére. A villanyóra beszereléséhez sajnos nem egyszerű mesterembert találni, és ha mégis, akkor ez több száz ezer forintba kerülhet, a szolgáltatói ügyintézés pedig időbe fog telni. 

A H-tarifával való fűtés jelenleg elég népszerű opció, mert ez a fogyasztás nem számít bele a rezsicsökkentett áramkvótába.

Mi lesz a következménye, ha valaki nem tudja kifizetni a rezsiszámláit? Erre számíthatnak a lakossági fogyasztók

Tudjuk, hogy a víz nem ingyen folyik a csapból, ahogyan a radiátor sem ingyen melegszik fel, és a lámpa sem ajándékként világít. Minden közműszolgáltatásért fizetni kell, ám ez most, a rezsit érintő változások idején távolról sem lesz könnyű.

Mi lesz a következménye, ha valaki nem tudja kifizetni a rezsiszámláit? Erre számíthatnak a lakossági fogyasztók

A rezsiemelkedéssel sokan kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy nehezen tudják fizetni számláikat.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük