Mi lesz a következménye, ha valaki nem tudja kifizetni a rezsiszámláit? Erre számíthatnak a lakossági fogyasztók

A rezsiemelkedéssel sokan kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy nehezen tudják fizetni számláikat.

GettyImages-93259024

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tudjuk, hogy a víz nem ingyen folyik a csapból, ahogyan a radiátor sem ingyen melegszik fel, és a lámpa sem ajándékként világít. Minden közműszolgáltatásért fizetni kell, ám ez most, a rezsit érintő változások idején távolról sem lesz könnyű.

Rengeteg háztartás számíthat ugyanis arra, hogy rezsiszámlái a megszokottnál magasabb összegűek lesznek. Az energiát illetően meghatároztak egy kedvezményes sávhatárt, melyen túl piaci ár fizetendő az áramért. Ami pedig a gázt illeti, hétszeres árat kell érte fizetni augusztus 1-től. Minderről korábbi cikkünkben részletesen is írtunk. Akárhogyis, a havi kiadások nőnek, és nem minden háztartás számára lesz egyszerű felvenni az új ritmust a kiadások terén. De vajon mi történik, ha valaki nem tudja befizetni a megugrott gáz-, illetve áramszámláit?

Mi történik, ha valaki nem tudja fizetni a rezsiszámláit?

Bármely rezsiszámláról is van szó, fontos figyelni a csekken szereplő határidőt, és már a lejárta előtt jelezni a szolgáltató felé a finanszírozási problémát. Ha a határidő már lejárt, a fogyasztó akkor is folyamodhat a szolgáltatóhoz haladékért, részletfizetésért.

A pontos szolgáltatótól függ, hogy milyen következményeket von maga után, ha valaki elmulasztja befizetni a számláját, de rendszerint hasonló eljárás a bevett. Erről érdemes az adott ügyfélszolgálaton vagy a szolgáltató honlapján érdeklődni.

Villanyszámla-fizetés elmulasztása

Ami az MVM-et illeti, késedelemnek az számít, ha a fogyasztó a számlán feltüntetett időpontig nem egyenlíti ki annak összegét. A szolgáltató a dátumot követő naptól már késedelmi kamatot számol fel. A kamat mértéke a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat. Jelenleg ez 7,75%. A késedelem miatt fizetési felszólítás érkezik, melynek díja papíralapú levél esetén 281, elektronikus levél esetén 60 forint.

Ha a fogyasztó továbbra sem fizet, a szolgáltató levélben értesíti őt arról, hogy ki fogják kapcsolni a szolgáltatást az otthonában. Ennek az értesítésnek normál levél esetén 983, elektronikus esetén 60 forint a díja. Ebben a levélben a hátralék összegét és egy újabb határidőt is adnak, mely után 63 nappal valóban megtörténik az áram kikapcsolása.

A kikapcsolás miatt érkező szakembereknek nem lehet odaadni a tartozás összegét, ők ugyanis nem bírálhatják felül azt, hogy valóban esedékes-e a kikapcsolás. Kiküldetésük céljának megfelelően kikapcsolják az áramellátást. A visszakapcsolás díja 30 913 forint, plusz a tartozás kiegyenlítése. Ha a fogyasztó 30 napig nem kéri a visszakapcsolást, akkor a szolgáltató megszünteti a szerződést, ami az adott helyszínhez kötődik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gázszámlafizetés elmulasztása

Minden számlára, amit a fogyasztó kap, egy befizetési határidő vonatkozik. Ha ezt a fogyasztó nem tartja be, az MVM késedelmi kamatot számol fel a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 6:155. § (1) bekezdése szerint. A kamat mértéke az érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat, ami most 7,75%. A pontos kamatösszeget a számlában, egyedi esetben külön levélben küldik el. A probléma miatt felmerülő kiadásokat, így például a postaköltséget, illetve behajtási költséget a szolgáltató felszámolhatja.

Zárásként fontos megjegyezni, hogy az év leghidegebb hónapjaiban a szolgáltatók nem szokták kikapcsolni az ellátást sem áram-, sem gázszámlatartozás esetén sem.

Mi változott a rezsit illetően?

Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, pontosan milyen változások érintették a rezsit a csökkentés csökkentése után.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük