Bele lehet halni a nevetésbe? A Takotsubo-szindróma ad választ a kérdésre
Takotsubo-szindrómát nem csak a bánat, az öröm is kiválthatja.

no-nevet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Írok, költők hosszú évszázadok óta írnak összetört szívekről, halált okozó szerelemi bánatról, ám sokan nem hiszik, hogy valóban hirtelen szívproblémát okozhat a szomorúság, hát még az öröm.

Pedig a Takotsubo-szindróma - vagyis a megtört szív szindróma - egy létező jelenség, melyet japán kutatók írtak le először. Nevét a poliphalászathoz használt takotsubo nevű edényről kapta, melynek formája nagyon hasonlít a betegek szívének röntgenfelvételen látott alakjához.

Takotsubo-szindróma

A megtört szív szindrómát jellemzően negatív előjelű, erős stresszhelyzet - például egy szeretett személy váratlan halála - váltja ki. A szív bal kamrája hirtelen megnagyobbodik, felfúvódik, nem tudja megfelelően pumpálni a vért a szervezetben. Ennek a szívizombántalomnak az eredményeképpen szívinfarktusra emlékeztető tünetek - mellkasi fájdalom, légzési nehézség - alakulnak ki. A betegség általában egyhetes kórházi kezeléssel orvosolható, ám az esetek 3-5 százalékában halálos kimenetelű.

Bele lehet halni a nevetésbe

Jelena Ghadri, a svájci Zürichi Egyetemi Kórház munkatársa fedezte fel, hogy a Takotsubo-szindrómát nemcsak negatív, de pozitív előjelű stressz is kiválthatja. Az általa vizsgált esetek túlnyomó többségét valóban valamilyen hirtelen bekövetkező, szomorú esemény váltotta ki, de egy kisebb százalékban olyan örömteli történések álltak a héttérben, mint egy nagyon jól sikerült születésnapi buli, esküvő, sportsiker vagy váratlan, nagy összegű pénznyeremény.

A cikk az ajánló után folytatódik

Alex Lyon, a londoni Royal Brompton Kórház vezetője szerint ilyenkor a szívbe egy hatalmas adrenalinhullám jut. A bal kamra leállásával pedig a test motorja óvni próbálja a sejteket attól, hogy feldolgozhatatlan mennyiségű adrenalint kapjanak - így csak a szív többi része dolgozik.

Szívbarát ételek

A szív védelmében érdemes napi rendszerességgel fogyasztani olyan ételeket, melyek segítenek megóvni egészségét.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük