Egyszerű technikák, amik megszüntetik a szorongást: mély és nyugodt alvást hoznak

Stresszesebb időszakban sem lehetetlen jól aludni néhány egyszerű technikával.

Szorongásoldás a jó alvásért
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg senki számára nem ismeretlenek a szorongással, stresszel terhelt időszakok, és sokan tudnának mesélni arról is, milyen kimerítő nap nap után álmatlanul forgolódni az ágyban a feszültség miatt.

Szerencsére vannak olyan szorongásoldó technikák és praktikák, melyek segítségével a pihenés valóban feltöltődés lehet, és könnyebb lesz az elalvás.

Három technika a szorongás oldására

A szorongásoldásban segíthet egy könnyű légzésgyakorlat. Helyezkedj el, ülj le kényelmesen az ágyra, és csukd be a szemed. Koncentrálj a légzésedre. Lélegezz lassan és mélyen be az orrodon át, majd ki a szádon át. Közben helyezd a kezed a hasadra, és lassan vezesd a fejtetőig, és vissza. Folytasd ezt öt percig, hogy ellazulj.

A mentális áttekintés is segíthet. Feküdj a hátadra, és lábujjadtól a lábfejen és a bokán, majd a lábszáron át, gondolj minden egyes testrészedre egyenként. Vedd sorra, melyikben mit érzel a stressz terhe alatt. Ezáltal törődsz magaddal, ami segít kezelni a szorongást.

Beválhat, ha meleg vizes palack segítségével felmelegíted a nyak és a vállak területét. Közben próbáld tudatosan ellazítani a felsőtest, a hát, a vállak izmait. Tíz perc után végy egy masszázsrollert, és masszírozd meg az említett területeket, vagy ha nincs ilyened, szoríts egy teniszlabdát a falhoz, és görgesd el a hát különböző pontjaira. Ez igényel egy kis ügyességet, de a figyelmed terelése alapvetően jó, ha szorongsz valami miatt.

A stresszidő elkülönítése is segíthet

Furcsán hangozhat, de segíthet, ha a nap egy bizonyos szakaszát kinevezed stresszidőnek. Stresszidődben ülj le, és gondold végig, vagy akár írd is le, ami számodra feszültséget okoz.

Nem kell hosszú idő, elég 15 perc, de ezt az időt kizárólag a stresszforrásra szánd. Ha teret adsz érzéseidnek és gondolataidnak, utána könnyebb lesz elengedni magad, és nem akarnak folyton a felszínre törni a negatív gondolatok, beárnyékolva a kedved és akadályozva az elalvásban.

Előfordulhat, különösen eleinte, hogy a nap több pontján is eszedbe jutnak a rossz gondolatok. Ilyenkor emlékeztesd magad arra, hogy majd ha itt lesz az ideje, foglalkozol a problémával. Addig azonban sok más dolog van soron.

Így érdemes lefeküdni

Nagyon egyszerű segítséget jelent az alvásra hangolódás. Ez viszont nem azt jelenti, hogy lezuhanyozik és pizsamát húz az ember, hanem azt, hogy az alvást megelőző legalább egy órában az ember nyugodt környezetet teremt, és relaxáló tevékenységeket folytat. Kapcsold ki a tévét, kapcsolj enyhébb fényt, tedd le a mobiltelefont, és olvass egy kellemes könyvet, vagy hallgass lágy dallamú relaxációs zenét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Rémálmok esetére

A stresszes időszakban gyakoribbak lehetnek a rémálmok. Ha ez ébreszt fel, lélegezz mélyeket, tudatosítsd, hogy amit láttál, megéltél, álom volt. Segíthet, ha átgondolod a rossz álmot, és megpróbálod újraírni azt. Mi lehetett volna egy pozitív kimenetel? Hogyan akadályoztad volna meg, hogy rossz dolog történjen? Bátran engedd szabadjára a fantáziád pár gondolat erejéig, hogy a te verziódban te győzz, és pozitívabb érzésekkel alhass vissza.

Mit tegyél, és mit ne, ha éjjel felébredsz?

Amennyiben rossz gondolataid felszínre törnének, próbáld azzal elhessegetni őket, hogy majd másnap megbeszéled magaddal a dolgot a stresszidődben, addig pedig félreteszed a dolgot, hiszen az éjszaka az alvásé. Az éjszaka közepén is bevetheted ugyanazt a tevékenységet, ami lefekvéskor segített az alvásra hangolódni. Ne nézegesd az órát, mert idegesíthet, hogy fogy az idő reggelig. A telefonod végképp ne vedd elő, mert a netezés, a játék, a fény csak felébreszt.

Ha úgy érzed, semmi sem segít, ne törd magad, hanem kelj fel. Ha csak forgolódsz, egy idő után kialakulhat az agyadban egy asszociáció az ágyban fekvés és a frusztráció között. Sétálgass kicsit, és keress egy rémesen unalmas elfoglaltságot. Ez akár a zoknipárosítás is lehet. Bármi is az, ha elálmosodtál, irány az ágy. Próbálj minél kényelmesebben elhelyezkedni, és jó eséllyel ismét el fogsz aludni.

Ha figyelsz a fentiekre, hamar azt tapasztalhatod, hogy az elalvás sokkal könnyebb, az éjszaka sokkal kellemesebb, pihentetőbb lesz számodra. Amennyiben hosszú ideig nem változik a helyzet, érdemes felkeresned egy szakembert, aki segíthet.

Kellemes hálósarkok

Ha egyetlen ágynyi terület a hálószoba, akkor is lehet kellemes: így teheted szebbé.

Álomszép mini hálókat mutatunk: amikor csak egyetlen ágynyi helyed van

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Források: Healthline, Cleveland Clinic, Webmd.

Ezt is szeretjük