Csak egy fogorvosban bízol? A kormány döntése miatt hamarosan megszűnhet
Óriási káosz várható a szolgáltatók körében.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Alig fejeződött be a kereskedelmi helyiségek online pénztárgéppel való ellátásának kálváriája, újabb káosz közeleg. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis azt tervezi, a szolgáltatók részére is kötelezővé teszik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötött kasszák használatát.

Bár a tárca érdeklődésünkre nem ismerte el, nem is tagadta, hogy nemsokára a fodrászok és a taxisok is rendelhetik a drága masinákat. Ez viszont ellehetetlenítheti a kisebb szolgáltatókat. Sok orvos, fodrász hagyhat fel tevékenységével.

A fodrászok és az orvosok is fizethetnek

A nol.hu cikke szerint már vizsgálja az adóhatóság, hogy a szolgáltatók között is kötelezővé tegyék az online pénztárgépek használatát. Eszerint a fodrászok vagy a taxisok sem ússzák meg, és ezentúl nem tölthetnek ki kézzel számlát, de az egyszerűbb - és ennél fogva olcsóbb - gépeket sem használhatják tovább.

Megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, mi igaz a sajtóban megjelent hírekből, ám rendkívül óvatosan fogalmaztak. "Jelenleg konkrét jogalkotási lépések előkészítése ebben a kérdésben nem zajlik", ám nem tagadják, hogy terveznék az online kasszát használók körének szélesítését.

Elégedett a minisztérium

Erre már csak az is okot adhat a tárcán belül, hogy lapunkhoz eljuttatott közlésük szerint meglehetősen pozitívan értékelik a kormányban az átállás eddigi eredményeit.

Mint írták: "2014 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest 29%-os, 17 milliárd forintos fizetendő áfa növekedésről adtak számot bevallásaikban a kiskereskedelmi szektor kiemelt, az áfa csalásokkal leginkább érintett szakágazatai. A teljes kereskedelmi szektor 55 milliárd forinttal (15%-kal) teljesített jobban a 2013. év azonos időszakának adataihoz képest. A kiugró növekedés egyértelmű jele a gazdaság fehéredésének."

Sok állami, önkormányzati projekt indul döcögve, nemcsak az online kasszák cseréje. Nézd meg, mire költ Budapest milliárdokat!

Rossz tapasztalatok

Lehet, hogy a tárcánál elégedettek és az eredmények is jók, de az online pénztárgépekre történő átállás a kereskedelemben olyan káoszt okozott, melynek hatásai a mai napig tartanak.

A pénztárgépek engedélyezése ugyanis annyira kaotikusan ment, hogy a kormány most rengeteg pénzt kénytelen kártalanítás céljából kifizetni a kasszacsere károsultjainak. Többször előfordult ugyanis, hogy kiderült, az előzőleg már engedélyt kapott típus nem alkalmas a használatra, ám sok kereskedő addigra már ki is fizette a méregdrága gépet. Akik pedig erre sem voltak képesek, inkább bezárták üzletüket. A több tízezer panaszosnak a kormány akár 2,8 milliárd forintot is kénytelen lehet kifizetni, ami erre az évre alaposan lecsökkenti az államkassza nyereségét.

Bezárhat a sarki fodrász

Aggódhatnak a szolgáltatók, hiszen az előzményeket látva rájuk sem sok jó vár. Eleve egy drága gépre kell beruházniuk, ráadásul a kormány eddig sem bizonyította, hogy gördülékenyen tudná menedzselni a hasonló cseréket.

Mivel sok kiskereskedő inkább felhagyott tevékenységével, minthogy beruházzon egy méregdrága masinába, csak reménykedhetsz, hogy a kedvenc fodrászod, kozmetikusod vagy a mindig megbízható fogászod nem lesz kénytelen lehúzni a rolót.

Egy online kassza ára jóval 100 ezer forint fölött van, így érthető, ha a kis forgalmú szolgáltatók ugyanúgy nem fogják tudni kigazdákodni az árát, mint ahogy egyes kisboltok is képtelenek voltak.

Ezt is szeretjük