Ebben Amerikánál is jobbak vagyunk- Nagylelkű a magyar kormány

Az állam szerint az anya inkább maradjon otthon.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új felmérés megmutatja, világviszonylatban mennyire bőkezű segítséget kapnak a magyar anyák a gyermekszülés utáni időszakra.

De mi a jobb, ha az állam támogatja az újdonsült anyuka otthonmaradását, vagy ha inkább a munkába visszaállást segíti elő? Van egy köztes megoldás, de vajon hogy viszonyulnak ehhez hazánkban?

Másfél évet áll az állam

A World Policy Forum kiváló infografikán szemlélteti, hogy az állam milyen hosszan támogatja az anyát abban, hogy újszülött gyermekével otthon maradjon.

A térkép tanúsága szerint Magyarországon kiemelkedő szerepet vállal ebben a mindenkori kormány. Egy magyar anya 108 héten - másfél éven- át nevelheti otthon gyermekét, ennyi időre kap ugyanis juttatásokat. Arról persze nem esik szó, hogy ezek a juttatások mekkora összeget képviselnek, és az adott országban az mire elég.

Magyarországon ráadásul már munka mellett is igényelhető gyes és gyed, ám egyelőre csak a gyermek egyéves születésnapja után.

Ugyanakkor gyakori probléma, hogy szülés után az anya egyből munkába állna, de nem tud visszamenni dolgozni. Minél több időt tölt munkahelyétől távol, annál kevesebb az esély arra, hogy valaha visszatalál. Mivel a bölcsődei férőhelyek évek óta szűkösek, a magánbölcsi pedig csak a tehetősebbek kiváltsága, egy jó megoldás lenne a problémára.

Talán ha több nő lenne a kormányban, az anyák sorsára is érzékenyebb döntéseket hozhatnának. Nézd meg galériánkban, hány hölgynek sikerült államtitkári pozíciót szerezni!

Megoldás: a távmunka

A távmunka Magyarországon közel sem olyan elterjedt, mint a kontinens nyugati felében. Ez azonban változni látszik, legalábbis a profession.hu legújabb felméréséből pozitív tendenciák olvashatók ki. A megkérdezett cégvezetők 57%-a támogatja az otthoni munkavégzést, ám egyelőre még csak kevés helyen nyílik erre lehetőség.

Az Alkotmánybíróság - Ab- májusi ítéletében megszüntette a Munka Törvénykönyve azon gyakorlatát, mely súlyosan sértette a várandós nők jogait. A kormány rendelkezése szerint az anyát csak akkori illette volna védelem a munkahelyén, ha várandósságát, vagy lombikbébiprogramban való részvételét előre jelzi munkáltatójának. Az AB szerint azonban ez a dolgozó magánszférájának súlyos megsértése.

Persze nem minden munkakörben oldható meg, hogy a dolgozó a saját nappalijából végezze munkáját. Gyakori ellenérv, hogy így a munkáltató nem tudja megfelelően ellenőrizni alkalmazottját, illetve az is megfontolandó, hogy elmosódhat a magánélet és a munka közti határ.

Azonban számos előnye is akad az otthonról történő munkavégzésnek. Gondolj csak arra, mennyit költesz a napi ingázásra, de a munkáltatódnak is olcsóbb lenne, ha nem kellene fizetnie az iroda rezsiszámláját. Arról nem is beszélve, hogy gyerekszülés esetén nem kell a költséges bölcsőde és a munkahely megtartása között választani.

Mivel a munkaidő ilyen esetben általában nem olyan szigorúan szabályozott, más ciklusban is elvégezhetők a feladatok. Így egyszerűbben megoldható a gyermek etetése vagy a délutáni séta. Ha pedig a baba épp alszik, nyugodtan lehet dolgozni. Az otthoni munka lehetőségének kiterjesztése talán valóban hatna a gyermekvállalási kedvre, amit eddig láthatóan nem sikerült meghozni.

Az államok Közép- és Kelet-Európában a legbőkezűbbek, ha az anyukák otthonmaradását kell finanszírozni. A skandináv országokban szintén sokáig kaphatnak támogatást az anyukák. Ezzel szemben az Egyesült Államokban szinte egyedülálló módon egyáltalán nincs ilyen juttatás. A magyarnál csak Romániában, Ukrajnában és Bulgáriában fizet az állam több ideig gyest.
Ezt is szeretjük