Romaellenes indulatokat gerjeszthet Matolcsy szocpol-ötlete

Matolcsy szocpolt adna nagy autók vásárlására. Szakemberek szerint először lakás kéne, nem nagy autó.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Herczog Mária szociológus tévedésnek tartja Matolcsy György legújabb ötletét, amellyel nagy autóhoz segítenék a nagycsaládosokat. A terv szerint a három- vagy többgyermekesek kaphatnának vissza nem térítendő autóvásárlási támogatást olyan kocsikra, melyekbe belefér legalább négy gyermek.

A részletek egyelőre nem ismertek, így az sem, hogy jövedelemhez kötnék-e a vissza nem térítendő támogatást, vagy sem. A szociológus szerint nem lenne korrekt, ha az alacsony és a magas jövedelműek ugyanúgy igényelhetnék az autós szocpolt, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy utóbbiaknak támogatást kellene adni.

Romaellenes indulatokat generálhat

Herczog Mária szerint a terv megvalósítása veszélyeket is rejt magában, gond lehet például abból, ha egy szegény vagy roma család vásárol ily módon nagy autót.

- Ez újabb ok lehet az indulatokra, miszerint megint azok járnak jól, akik nem érdemesek erre, bármi is legyen a tényleges helyzet - vélekedett a szociológus, aki szerint inkább olyan támogatási rendszerrel kellene segíteni a családokat abban, hogy eldönthessék, mit vásárolnak maguknak. A terv egyébként is igen kisszámú családot érintene - tette hozzá a szakember. Ez így is van, a Központi Statisztikai Hivatal szerint a közel négymillió családból 168 ezer családban van három vagy annál több gyermek. Csak összehasonlításként: egy gyermek 604 ezer családban van, a gyermektelen háztartások száma pedig meghaladja a kétmilliót.

A gépjárműadót is kedvezményessé tennék

Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: az autóra kapható szocpol csak az egyik volt a Népesedési Kerekasztal ötletei közül, felmerült még a gépjárműadó kedvezményessé tétele is a nagycsaládosok számára.

Míg előbbiről az elnöknek az a véleménye, hogy ráérnének akkor foglalkozni vele, ha már "a többi terület, például az otthonteremtés rendben van", addig a kedvezményes adót támogathatónak tartja.

Először otthont kéne adni, utána autót

- Van olyan család, amelyik 6-700 ezer forintért vett használt mikrobuszt. Nekik ugyanannyi adót kell fizetni, mint annak, aki luxusjárművet használ. Négy gyerek már nem fér be egy ötszemélyes autóba, ők kénytelenek nagyobb járművet vásárolni, nekik ésszerű lenne adókedvezményt adni - vélekedett, hozzátéve, hogy az autós szocpol ötlete azért merült fel, hogy az olyan családoknak, amelyeknek elengedhetetlen a kocsi - például, mert csak a másik településen van iskola, óvoda -, legyen mivel szállítani a gyerekeket.

Az autóvásárlásra adható támogatásról Székely Hajnalka szerint azért sem időszerű beszélni, mert a helyzet jelenleg az, hogy a nagycsaládosok inkább leteszik a kocsit, mivel nem tudják a fenntartás költségeit kifizetni. Az elnök szerint épp ezért elsőként a félszocpolt kellene visszavezetni - annak érdekében, hogy a nagycsaládosok kis lakásukból egy használt, de nagyobb ingatlanba tudjanak költözni. Minden másnak csak azután kellene következni.

Ezt is szeretjük