Ez a készség egyre fontosabb a munkahelyen is: 3 gyakorlat, amivel felturbózhatod

A szociális készségek fejleszthetők, és segítenek boldogulni a mindennapokban.

baratsagos-no
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre nagyobb szerep jut a szociális készségek meglétének a munka világában is. Az állásinterjúkon már nemcsak a szakmai felkészültséget mérik fel, hanem azt is, hogy a jelentkező tud-e együttműködni majd a kollégáival, megfelelően kommunikálni az ügyfelekkel, hogyan kezeli a konfliktusokat.

Az együttműködés képességének minősége több tényezőtől függ. Mennyire tud valaki asszertívan, és nem agresszívan kommunikálni? Mennyire tudja elfogadni, hogy mások másképp gondolkodnak, más megoldásaik vannak egy-egy helyzetre? Tiszteli-e a másikat, és el tudja-e fogadni a kritikát? Ha ezen a téren nem érzed magad magabiztosnak, fejleszd a készségeidet, felnőttként sem késő! A Hrpwr vendégszerzője, Kormos Lilla coach ismertetett három gyakorlatot, ami segíthet. 

Érzelmi intelligencia

Felismered-e önmagad és mások érzelmeit, és megérted-e, hogyan hatnak ezek cselekedeteidre? A magasabb érzelmi intelligencia segít jobban kezelni a stresszt, mivel ha megérted, mi okozza a feszültséget, tenni is tudsz ellene. Segít önmagad és mások motiválásában is, mert ha felismered, mi okoz a munkában örömet, elégedettséget, akkor ezek motiválni fognak a jobb, hatékonyabb munkavégzésre. Ha pedig megérted, mitől lesz a kollégád, főnököd dühös vagy frusztrált, akkor könnyebben tudod kezelni ezeket a helyzeteket, és megoldani az esetleges konfliktusokat.

Gyakorlat: Figyelj a tested jelzéseire. Görcsbe rándul a gyomrod? Megfájdul a fejed? Súlyt érzel a mellkasodon? Milyen érzés kapcsolódik ezekhez a testi jelzésekhez, és milyen helyzet váltotta ki ezeket? Milyen gondolat húzódik mögötte, és az reális-e? Egy példa: észreveszed, hogy megfájdult a hasad, remegsz, és gyorsabb a szívverésed is. A tünetek azután jelentkeztek, hogy folyton csörög a telefon, és lassan itt az ebédidő, de még reggelizni sem tudtál.

Frusztráltságot érzel, és elkeseredettséget. Mi okozza ezeket az érzéseket? Az a gondolat van benned, hogy a feladatokat muszáj elvégezni, különben nem fogsz megfelelni, és kiderül, hogy alkalmatlan vagy? Vizsgáld meg, valóban így van-e: nem lehet, hogy mindenkinek jár pár perc pihenő, és ettől még senki nem lesz alkalmatlan? Mi lenne a helyzethez legjobban illő viselkedés?

A cikk az ajánló után folytatódik

Aktív figyelem

Ez az egyik legfontosabb képesség, hogy oda tudsz-e figyelni a másikra, és megérted-e azt, amit mond, illetve a mondanivalója mögöttes tartalmát. Az ügyfél, a kolléga vagy a főnök mélyebb megértése hozzásegít a jobb kapcsolat kialakulásához, a konfliktusok megoldásához és a feladatok hatékonyabb elvégzéséhez. 

Gyakorlat: Ha valaki beszél hozzád, ne a válaszon gondolkozz, hanem próbálj teljesen a mondanivalójára koncentrálni, majd amikor befejezte, adj neki egy rövid összefoglalót, például “Tehát azt mondod, hogy…” Csak ezután reflektálj rá, és mondd el, hogyan néz ki a szituáció a te nézőpontodból. Nehezítés: figyelj arra is, mi lehet a beszélő igénye az adott pillanatban. Mit is szeretne? Még ha nem is arról beszél.

Empátia

Az empátia annak képessége, hogy felismerd mások érzéseit, félelmeit, aggodalmait azáltal, hogy képes vagy az ő helyzetébe képzelni magadat. Az empátia segíthet abban, hogy a másik által elmondottakat jobban megértsd, és ne saját feltételezéseidre építs. Abban is hasznos lehet, hogy a másik fél megértése által jobb kapcsolatokat tudj kialakítani, és a konfliktusokat konstruktív módon tudd megoldani.

Gyakorlat: Idézz fel egy helyzetet, amikor valakivel vitába keveredtél. Próbáld meg felidézni, mit gondoltál, éreztél, tettél akkor. Ezután próbálj a másik ember bőrébe bújni és kitalálni, mit érzett, gondolt ő? Mi lehetett az viselkedése mögött? Voltál-e te korábban olyan helyzetben, amikor úgy érezted magad, ahogy ő érezhette ebben a szituációban? Harmadszorra képzeld magad egy kívülálló helyzetébe: mit láthatott volna, hogyan viselkedtél te, és hogyan a másik? Mit üzentetek egymásnak a testbeszédetekkel?

További hasonló tartalmakért látogass el a Hrpwr oldalára!

Fotók: Getty Images

Így alakul az életünk 2022-ben a jövőkutató szerint

2022-ben a mentális egészségre fókuszálunk majd a jövőkutató szerint.

Ezt is szeretjük