4 fontos, nem szakmai készség, ami nélkülözhetetlen lesz a munkahelyen a jövőben

Az alábbi négy soft skill megléte elengedhetetlen lesz a jövőben a szakértő szerint.

Soft skill
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak a cégek fejlesztik tréningek formájában a munkatársak soft skilljeit: már akad olyan egyetem itthon is, ahol a diákok úgynevezett puha készségeinek javítása kiemelten fontos. A soft skill a lexiq.hu meghatározása szerint olyan nem szakmai jellegű, személyes és szociális készség, ami a szakmai tudáson túl meghatározza egy ember beilleszkedését, motiválhatóságát, kezelhetőségét és kreativitását egy munkahelyen.

Ezeken a készségeken egy-egy szervezet sikere vagy bukása múlhat, ráadásul a járványhelyzet miatt átalakult munkaerőpiacon még fontosabbá vált a szerepük  - írja a Hrpwr. A Budapesti Metropolitan Egyetem - METU - dékánja, dr. Papp-Váry Árpád szerint az alábbiakra különösen érdemes odafigyelni a következő években.

Önmagad motiválása

A járványidőszakban sokan tapasztalhatták, hogy egyedül, a négy fal között bizony sokszor nehezebben megy a munka. Nincsenek inspiráló kávézások a kollégákkal, gondolatébresztő beszélgetések, közös ötletelések. A lendület megtartása érdekében érdemes egyéni jutalmazási rendszert kialakítanunk saját magadnak. Ha reggel összeírtad a délelőtti feladatainkat, és délre el is végezted azokat, dicsérd meg magad egy sétával.

Csapatmunka offline és online

- Mivel várhatóan hosszú távon is velünk marad a hibrid munkavégzési forma, érdemes kétféle csoportmunka-metódusra készülnünk a következő években: fel kell vérteznünk magunkat online és offline kommunikációs eszköztárral is - mondta el dr. Papp-Váry Árpád. - Meg kell tanulnunk például kamerán keresztül is meggyőzni ügyfeleinket, munkatársainkat, és online is gyorsan értelmezni a reakciókat.

Időmenedzsment újragondolva

A járványidőszak hozta magával az aszinkron munkavégzés jelenségét, amikor a munkavállalók nem feltétlenül a megszokott munkaidőben dolgoznak. Mindez teljesen új hozzáállást igényel. - Mivel könnyen lehet, hogy a kollegák, ügyfelek más napszakra időzítik a munkát, előre kell gondolkodni. Nem várható azonnali válasz az e-mailekre, és lehet, hogy újra kell tervezni a munkafolyamatokat - mondta el a dékán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A készségek folyamatos fejlesztése

A METU módszerét adaptálva magad is könnyen monitorozhatod készségeidet. Az úgynevezett portfólióalapú képzési módszerben a hallgatók folyamatosan naplózzák soft skilljeiket, amelyeket különféle tréningeken - például önbizalomtuning, stresszkezelés, testbeszéd, tárgyalástechnika, személyes márkaépítés, befolyásolás - fejlesztenek.

A tréningeken részt vett hallgatók közel 80 százaléka 9/10 vagy 10/10 értékelést adott az előadóknak, azaz nagyon hasznosnak ítélte meg az önismeretre fordított időt. Egy éveken át vezetett soft skill portfólióval magasabb szintű önismeretre tehetsz szert, megismerve erősségeidet és gyengeségeidet - erre pedig hosszú távon is sikeres karriert építhetsz.

Fotók: Getty Images

Mi vár a frissdiplomásokra Magyarországon?

Két kutatás keretében 2010 óta gyűjtöttek adatokat a hallgatók és végzettek képzési, munkaerőpiaci helyzetéről.

Mi vár a frissdiplomásokra Magyarországon? 10 év kutatásának eredményei

Elérhetővé vált a diplomás-pályakövetési rendszer frissdiplomás és aktív hallgatói kutatás modulja.

Elolvasom
Ezt is szeretjük