Ez lehet a magyarázat arra, hogy miért olyan kevés a női vezető
Több tényező is szerepet játszik a női vezetők helyzetében.

noi-vezeto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Eurostat 2020-as felmérése alapján a tavalyi év harmadik negyedévében több mint 9 és fél millióan dolgoztak menedzserként, amiből 6,2 millió volt a férfiak száma. Bár a nők adják az EU munkaerejének majdnem felét - 46 százalékát -, csak 35 százalékuk van vezetői pozícióban. Az eltérés aggasztónak tűnhet, de a helyzet sokkal jobb, mint húsz éve, amikor még 30 százalék alatt volt ez az arány.

A női vezetők alacsony arányának magyarázata sokrétű és összetett: a kulturális különbségektől a felsőoktatáshoz való hozzáférésen át a szülésig és gyermeknevelésig számos tényező hatással van a nők szakmai pályájára. Ám a legfontosabb mindezek közül a hátrányos megkülönböztetés, amellyel a hagyományosan férfiasnak tekintett állások kapcsán a mai napig szembesülnek.

Ez pedig az érzelmességgel, illetve a döntéshozó és a stressztűrő képességgel kapcsolatos előítéletekből és tévhitekből fakad. Ezek azonban megalapozatlan előítéletek, ugyanis az üzleti élet kihívásai a tartalomban rejlenek, semmi közük a döntéshozó neméhez.

A helyzet gyors megoldására sajnos nincs csodaszer. A dolgok nem egyik pillanatról a másikra fognak megváltozni, hosszú út áll még előttünk. Az oktatás, a felsőfokú képzés elérhetősége mellett ehhez az szükséges, hogy a szülés után sokkal könnyebb legyen a visszatérés a munkaerőpiacra. Ehhez pedig olyan vállalati programok kellenek, amelyek támogatják az üzleti negyedek közelében lévő bölcsődéket és óvodákat.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ha ezeket megtesszük, és megszűnnek az előítéletek, biztosan több nő fog vezetői pozícióba kerülni - mondta el Jelena Žikić, az Adecco Csoport Magyarországért is felelős klasztervezetője. Jelena Žikić 2021-től kezdődően igazgatja a vállalat nemrégiben alakult adriai és magyar részlegét. A gyorsan forgó fogyasztási cikkek - FMCG -, a bankügy, a telekommunikáció, a biztonságtechnika és a HR területein szerzett tapasztalatait felhasználva építi az Adecco regionális vezető pozícióját.

Fotók: Getty Images

8 nő, akik 40 felett lettek igazán sikeresek

A következő nők nevét negyvenéves koruk felett ismerte meg az egész világ. Mindenki számára inspirációként szolgálnak.

Ezt is szeretjük