Miért tűnnek el az erős női vezetők? Elszomorító jelenség áll a háttérben
Nagyon kevés nő tölt be magas pozíciót az élettudományok terén, főleg a szivárgóvezeték-effektus miatt.

szemuveges-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kiábrándítóan alacsony a tudományos ranglétrán magasra jutó nők száma - derült ki egy új tanulmányból. A Cell Stem Cell című folyóiratban publikált dokumentum 38 ország 541 egyeteméről és kutatási intézetéből származó adatokra épült. Az információkat szolgáltató iskolák közt az Egyesült Államok és Ausztrália, valamint európai államok egyetemei voltak - írja a BBC hírportálja.

A mutatók szerint az élettudományi oktatásban az egyetemisták és tudományos továbbképzésben részt vevő hallgatók több mint fele nő, az adjunktusok körében azonban már csak 42%, a professzorok körében pedig mindössze 23% a nők aránya, noha a számok intézményenként eltérőek. Kiderült, hogy a nőknek kevesebb lehetőségük van bizottságok munkájában részt venni vagy tudományos találkozókon felszólalni.

A tanulmány szerint a fő problémát a nők befolyásos pozícióba kerülésének és a pozíció megtartásának nehézségei jelentik. Az eredmények alátámasztják a tudományos életben tevékenykedő nők egy részének véleményét, amely szerint sokkal több erőfeszítésre van szükség az úgynevezett szivárgó vezeték problémájának orvoslásához.

A szivárgóvezeték-effektus

A jelenség azt takarja, hogy a nők a férfiakhoz képest jóval nagyobb arányban elszivárognak a karrier során olyan problémák miatt, mint a zaklatás, valamint az előléptetéssel és fizetéssel kapcsolatos kérdések. A nők előrejutását nehezítő körülmények között szerepel továbbá a velük szembeni nem tudatos elfogultság, valamint a magánélet és a munkahely közötti egyensúlyozásból eredő feszültség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jessica Wade fizikus, a londoni Imperial College munkatársa - aki nem vett részt a kutatásban - elmondta, hogy a nemek közötti egyensúly javításához olyan intézményi szintű elkötelezettségre van szükség a tudományos életben, amely kiterjed a nők szakmai előmenetelének támogatására és a megfelelő fellépésre a szexuális és egyéb zaklatások jelentését követően.

Fotók: Getty Images

5 rendkívüli nő

Ezek a nők hezitálás nélkül vették az akadályokat, töretlen hittel érték el a céljaikat, és ezzel együtt még másokat is segítettek a problémáikban. Követendő példák, példaértékű életek, egyedi szépségek tűnnek fel a képeken.

Ezt is szeretjük