Magyar lányok taroltak az európai diákolimpián: arany, ezüst és bronzérmet is szereztek

Magyarország a nyolcadik helyen végzett az Európai Leány Matematikai Diákolimpián.

matematika-szamolas-tablet-applikacio
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

49 ország 196 versenyzője között Kerekes Anna aranyérmet, Hámori Janka ezüstöt, Kocsis Anett és Mészáros Anna bronzérmet szerzett az Európai Leány Matematikai Diákolimpián. Magyarország ezzel összesítésben a nyolcadik helyezést érte el az április 7. és 13. között Kijevben tartott versenyen.

A versenyt a szerb Jelena Ivančić nyerte, az amerikai Emma Qin lett a második. Az első tíz helyezett között a magyar nyertesen kívül lengyel, bolgár, orosz, ukrán, cseh és mexikói diákok vannak még - írja a Qubit. Kerekes Anna, aki az összesítésben 3. helyen végzett, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója. A végzős lány már a Cambridge-i Egyetemről is kapott felvételi ajánlatot.

Hámori Janka jelenleg tizedik osztályos a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban, ő az összesítésben a 28. helyezést érte el. Kocsis Anett a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tizenegyedikes, Mészáros Anna pedig ugyanezen iskola tizenkettedikes diákja, az összesítésben a megosztott 71. helyezést kapták.

Először 2012-ben került rá sor az angliai Cambridge-ben, ekkor még főleg európai országok részvételével, később viszont a nagy népszerűségnek köszönhetően egyre több ország indította el a saját négyfős diákcsapatát. Magyarország mostani eredménye kiemelkedő a nemzetközi mezőnyben.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images

Egy 76 éves nőt csodál most a világ: elképesztő a története

Most először ítélték oda női tudósnak a matematika legrangosabb nemzetközi elismerését, az Abel-díjat. A matematikusok Nobel-díjaként is emlegetett kitüntetést Karen Uhlenbeck, az austini Texasi Egyetem professzora nyerte el a Norvég Tudományos Akadémia döntése alapján.

Ezt is szeretjük