Tizenéves lányok tervezik a jövő városát - Okos és önfenntartó lesz
Nemzetközi táborban terveznek a lányok.

jovo-varosa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

V4 STEM elnevezéssel indult tegnap négynapos nemzetközi tábor a Visegrádi Alap támogatásával Nagykovácsiban. A táborban a matematika, a természettudományok, az informatika vagy éppen a mérnöki tudományok iránt érdeklődő 15-19 év közötti lányok olyan várost terveznek, ahol 20-30 év múlva élni szeretnének.

A június 26-tól 30-ig tartó együttes munka során a résztvevők próbára teszik képzelőerejüket, fejlesztik kooperációs készségeiket, miközben megismerik a modern digitális eszközöket is. A Nők a Tudományban Egyesület - NATE - évek óta dolgozik azon, hogy minél több középiskolás lány érdeklődését keltse fel a mérnöki, természettudományos és informatikai pályák iránt. Ezen törekvés szerves részeként valósították meg idén a Makerspace-szel szorosan együttműködve a V4 STEM - Science, Technology, Engineering Mathematics - Camp elnevezésű tábort.

A tudomány a lányoké is 

- A legnagyobb elismerés, hogy a tavalyi közös táborunk után idén is együtt alkotunk a NATE-val, Szigeti Fanniékkal. A NATE azért dolgozik, hogy több lány ébredjen rá, mennyire élvezetes számára a természettudományok világa, a Makerspace.hu-nak pedig megvan a módszere, hogy olyan lelkesedéssel alkossanak a fiatalok, mintha ez nem is tanulás, hanem egy nagy játék lenne - mondta Márk Marcell, a Makerspace.hu operatív vezetője.

Az oldal a cselekedve tanulás módszerét és a modern technológiákat ötvözve kalauzolja el a résztvevőket a modern tudományok világába. A digitális eszközök széles tárháza és alkotópedagógia módszer egyedülálló alkalmazása olyan lehetőséget kínál, ahol élmény a tanulás.

- A ma induló nemzetközi táborba tíz-tíz résztvevő érkezett Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról. A tapasztaláson, aktív bevonáson, játékosságon alapuló ismeretterjesztés és ismerkedés a technológiai trendekkel hatékonyabban szólítja meg a természettudományi területek iránt érdeklődő diákokat, mint a száraz tananyag. A diákoknak ezen túl a részvevőknek kitűnő lehetőségük adódik az angol nyelv gyakorlására és nem utolsó sorban kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére is - nyilatkozta Szigeti Fanni, a NATE ügyvezetője.

A szervezet a Gender Studies - Csehország -, a Perspektywy - Lengyelország - és az Aj Ty v IT - Szlovákia - partnerszervezetek segítségével 40, a V4 országokból érkező tinédzser lánynak teremtett lehetőséget arra, hogy a tábor keretében megtanuljanak önállóan és csapatban dolgozni, saját elképzeléseiket céltudatosan végigvinni a megvalósításig, megtanulják kezelni a kudarcot, fejlődjön problémamegoldó képességük, és ezzel egy időben az alkotás örömének megélése magabiztossá, motiválttá tegye őket.

Az urbanizációs folyamat mindenhol a világon egyik legintenzívebb fázisát éli, miközben a különböző technológiák is rohamosan fejlődnek. Az ötnapos együttlét alatt a lányok megtervezik és megépítik a jövő okos városát, amely önfenntartó, automatizált, nem bocsát ki káros anyagokat és amelyben különböző kultúrák élhetnek, alkothatnak együtt.

Az együttes gondolkodás és munka során a résztvevők átélhetik, megtapasztalhatják, hogy a városok valójában társadalmi szövetek, amelyek legfontosabb alkotóelemei a lakók és a kultúra. A kivitelezés során klasszikus és modern technológiákat egyaránt felhasználnak: a hagyományos famegmunkálás, varrás, linóleumvágás ugyanúgy része lesz a folyamatnak, mint a 3D-nyomtatóval, lézervágóval, robotokkal végzett munka.

Az okos várost a tinédzser lányok a V4 országok és szomszédaik lakosaival népesítik be. A projekt a Visegrádi Alap finanszírozásával jöhetett létre, a szakmai megvalósításban, a hely és az eszközök rendelkezésre bocsátásával a Makerspace.hu, az ország első digitális közösségi alkotóműhelye segítette a szervezőket. A műhely küldetése, hogy gyerekeknek és felnőtteknek is megmutassa, a technológia mindenkié, és igazából bárki képes bonyolultnak tűnő, működő dolgok megalkotására. Hosszú távú céljuk, hogy a cselekedve tanulás és a modern technológiák megismertetése beépüljön a hazai oktatásba.

Ezt is szeretjük