Ilyen volt a 35 ezer éve élt szibériai unikornis: nem az ember okozta a vesztét

Nem ló volt, de egyszarvú. A szibériai unikornis különös állat lehetett.

cov
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Unikornisok márpedig léteznek - ha nem is most, akkor réges-régen mindenképp. Erre kézzel fogható bizonyíték van, igaz, ez a bizonyos unikornis nem ló volt, és még csak nem is volt szivárványos sörénye.

Szibéria területén élt, mintegy 35 ezer évvel ezelőtt. Számos fosszília került elő, melyet ősunikornis maradványaként azonosítottak, ezek közül néhányat múzeumokban is meg lehet tekinteni, illetve több rekonstrukció is készült ezek alapján az állatról.

Ilyen volt az ősunikornis

Az ősunikornis, azaz az elasmotherium a mai rinocéroszokhoz volt hasonlatos, azok őseként tartják számon, de mai rokonaival ellentétben szőre és pofája is a bölényekére jellemző volt.

unik-3

Mérete viszonylag nagy, körülbelül az elefánté lehetett. 3,5 tonnát nyomhatott, és hatalmas szarv nőtt ki a homlokán. Fogai alapján azt állapították meg a kutatók, hogy az elasmotherium száraz fűvel táplálkozhatott.

elas

Emiatt halhatott ki az ősunikornis

Bár egy jó darabig az emberrel osztozott a természeten, kihalását nem a tömeges vadászat okozta. Az elasmotherium kihalását a szélsőséges klíma okozhatta, mint azt a paleobiológus kutatók állítják. Az állat valószínűleg nem bírta elviselni a nagy hőmérséklet-változásokat, szervezete nem tudott alkalmazkodni az ingadozáshoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy az ősunikornis mintegy 43 millió évvel ezelőtt vált ki a ma is élő rinocéroszok, vagyis orrszarvúk közül. Ők túlélték, amit az elasmotheriumnak nem sikerült. Napjainkra a rinocéroszoknak is csupán öt faja él, noha egykor 250 létezett. Lassú szaporodásuk és pusztuló természetes közegük miatt fenyegeti őket további fogyatkozás. A legnagyobb gond, hogy sajnos sok vadon élő orrszarvú illegális vadászat áldozatává válik, mert a szarvaiknak gyógyító erőt tulajdonítanak.

Ezt is szeretjük