Fájdalmasan sok pénzt hagytunk a SZÉP-kártyákon: ennyi marad a munkáltatók zsebében
Kétmilliárd forint maradt a SZÉP-kártyákon a határidő lejárta után.

szechenyi-pihenokartya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A SZÉP-kártyákra két évvel ezelőtt feltöltött keret nagyjából 98%-át elköltötték a kedvezményezettek a május végi határidő lejártáig, az OTP Bank, az MKB Bank és a K&H Bank által kibocsátott kártyákon összesen nagyjából 2 milliárd forint maradt a béren kívüli juttatásból - tájékoztatták az MTI-t a kártyakibocsátó pénzintézetek. Az OTP által kezelt kártyákra a munkáltatók 77,2 milliárd forintot töltöttek fel.

A béren kívüli juttatást a munkavállalók jelentős része az utolsó pillanatban használta fel - közölte a bank. Májusban 1,4 milliárd forinttal csökkent a hó végén lejáró feltöltések összege, ezen belül az utolsó egy hét alatt több mint 700 millió forintot költöttek a kártyabirtokosok pihenésre, étkezésre és szabadidős tevékenységre.

Volt, aki 267 ezer forintról mondott le

Az MKB-nál a 2016-ban utalt juttatások 1,77%-át, kevesebb mint 240 millió forintot nem használtak fel az érintettek. A pénzintézetnél az utolsó napokban - a pünkösdi hétvégétől a határidő lejártáig - 147 millió forintot költött el 3171 kártyabirtokos, ami átlagosan személyenként több mint 46 ezer forint költést mutat. A határidőig a banknál 35 643 kártyabirtokos nem használta fel pénzét, ami átlagosan fejenként 6730 forintot jelent.

Sokaknak közülük mindössze néhány száz forintjuk maradt a számlán, miközben 198 főnek 100 ezer forint és 267 ezer forint között volt a megmaradó pénze. Az MKB-nál 1871 olyan munkáltatót tartanak számon, akinek visszajár a SZÉP-kártyákra feltöltött összegből, miután a kedvezményezett nem használta fel a keretet - a legnagyobb visszajáró összeg 6,1 millió forint.

A K&H-nál a két évvel ezelőtt feltöltött összeg közel 97%-át használták fel az érintettek, a kártyákon így nagyjából 254 millió forint maradt. A pünkösdi hosszú hétvégét követő egy hét alatt nagyjából 60 millió forintot költöttek el az érintettek - közölte a pénzintézet. A kártyákon maradt pénz 40%-a a szállás, 34%-a a vendéglátás, 26%-a pedig a szabadidő zsebben maradt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A bankok a megmaradt egyenlegeket a jogszabályi kötelezettségeiknek megfelelően június 30-ig visszautalják az érintett munkáltatóknak. A visszautalt összegekkel a cégek - a jogszabályok figyelembevételével - szabadon rendelkezhetnek. A 2017-ben és 2018-ban kapott támogatások továbbra is felhasználhatóak a bankok szolgáltatói partnerhálózatánál.

Kiemelt kép: Miniszterelnökség/Árvai Károly.

Olvasd el ezt is -  A nő, aki 20 évig pénz nélkül élt

A német nemzetiségű Heidemarie Schwermer 54 évesen döntött úgy, hogy elhagyja a pénz használatát az életében, és húsz évig, a haláláig tartotta fogadalmához magát.

Ezt is szeretjük