A nő, aki 20 évig pénz nélkül élt: csodálatos, hogyan változott meg az élete
Pénz nélkül is mindene megvolt, ráadásul felszabadult és működőképes életet élt.

pénz nélkül
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A német nemzetiségű Heidemarie Schwermer 54 évesen döntött úgy, hogy elhagyja a pénz használatát az életében, és húsz évig, a haláláig tartotta fogadalmához  magát. A középiskolai tanárnő egy rosszul sikerült házasságból kilépve két gyermekét próbálta eltartani. A Ruhr-vidékre, Dortmundba költözött, és ott szembesült a szegénységgel.

Mindig csodálkozott, hogyan képesek a fedél- és munkanélküli emberek pénz nélkül eltartani magukat. Elhatározta, hogy segíteni fogja a rászorultakat, és ő is mindent megtesz a saját életében azzal kapcsolatban, hogy az uralkodó anyagiasságot megszüntesse.

A legszükségesebb dolgokat tartotta meg

Először csökkentette a használati tárgyainak és ruháinak számát, odaadta azokat a rászorulóknak, és csak a legszükségesebbeket tartotta meg. Rádöbbent, hogy a munkája miatt mennyire boldogtalan. Úgy dolgozott azután, hogy lakhatást és ellátást, vagyis ennivalót kért csak azért, amit csinál. Nem használt tömegközlekedést, és minden vagyona egy táskában volt.

Heidemarie Schwermer
Heidemarie Schwermer

Miután rájött, hogy a munkahelyén annyira rosszul érezte magát, hogy annak fizikai tünetei is voltak, főleg hátfájás formájában, nyitott egy cserebereboltot. Ott nem volt pénzforgalom, mindenki elcserélhette a nem használt tárgyait egy szükségesre, és barterkereskedelemben is lehetett fizetni.

Nomád életet élt, és könyvet is írt

1996-tól Heidi nomád életet élt, vagyis a tárgyakat és szolgáltatásokat adta és cserélte fedélért és ennivalóért. Az élete működött, minden percét élvezte, a közösség megbecsült tagjává vált. Két könyvet is írt a pénz nélküli életről, és a kiadóját felszólította, hogy jótékony célra használják a befolyó összegeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A német hölgy sokak számára bebizonyította, hogy érdemes lemondani az anyagiakról. Úgy tűnik, hogy a komoly próbatétel, miszerint valaki megpróbál pénz nélkül élni, nemcsak az életet magát, de az embernek az élethez való hozzáállását, gondolkodását és saját jellemét is megváltoztathatja pozitív irányban. 

Ezt is szeretjük