Így hatott a koronavírus-járvány a levegőre: meglepő adatokat közöltek
Sosem csökkent egy év alatt ennyit a szén-dioxid-kibocsátás, mint 2020-ban.

tiszta-levego
beauty and style
Top olvasott cikkek

A második világháború óta sosem csökkent egy év alatt annyit a globális szén-dioxid-kibocsátás, mint az idén az új típusú koronavírus okozta világjárvány miatt. Az idei globális szén-dioxid-kibocsátást vizsgáló kutatás - Global Carbon Budget 2020 - mintegy 7%-os visszaesésről számolt be.

A Global Carbon Project elnevezésű szervezet megállapította, hogy a kibocsátás 2,4 milliárd tonnával csökkent idén, ezzel szemben a világgazdasági válság miatt 2009-ben mindössze félmilliárd tonnával, a második világháború után valamivel kevesebb mint egymilliárd tonnával mérséklődött.

Csak Kínára nem vonatkozik a tendencia

Európában és az Egyesült Államokban 12%-os volt a csökkenés, a térség néhány országában ennél is jelentősebb: az elemzés szerint Franciaországban 15, az Egyesült Királyságban 13%-kal bocsátottak ki kevesebb szén-dioxidot - írta a BBC hírportálja.

- Ez a két ország a lezárások két nagy hullámát szenvedte el, melyek másokhoz képest szigorúak voltak. A kibocsátás nagy része ebben a két országban a közlekedésből származik, az iparból és már ágazatokból kevésbé. Ez még inkább igaz Franciaországra, ahol 40% ered a közlekedésből, mivel az áram nagy hányadát atomerőművekben állítják elő - mondta el Corinne Le Quéré, a tanulmány egyik készítője, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója.

A repülést súlyosan érintette a világjárvány, ezért várhatóan 40%-kal marad a tavalyi szint alatt az ágazat szén-dioxid-kibocsátása az év végéig.

Egy országra, Kínára nem vonatkozik a világtendencia. A kutatócsoport becslése szerint 1,7%-kal csökkenhet a kibocsátás, de egyes elemzések arra utalnak, hogy a gazdaság magához tért már annyira, hogy növekedhetett is a környezet terhelése.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Minden adatkészlet azt mutatja, hogy februárban és márciusban nagy volt a kínai kibocsátás visszaesése, de az év vége felé más képet látunk: a napi érték a tavaly év végiek közelébe ér, sőt egyes becslések szerint a teljes év meghaladja a tavalyi kibocsátást a pandémia ellenére - mondta Jan Ivar Korsbakken.

A kutatásban részt vevő összes tudós egyetért abban, hogy 2021-ben megnövekszik a szén-dioxid-kibocsátás, ezért azt kérik, inkább zöld újrakezdést támogassanak az országok. A tanulmányt az Earth System Science Data című szaklap friss száma közölte.

Fotók: Getty Images

Képeken a világ egyik legszennyezettebb városa, a kínai Linfen

A kínai Linfen városában egész évben veszélyes a légszennyezés mértéke. A lakók folyamatos füstben élnek.

Ezt is szeretjük