Hová kell dobni a karácsonyi szemetet? Nem mindegy, mit melyik kukába teszel
Maximum néhány napot töltenek csomagolópapírban a karácsonyi ajándékok.

karacsonyi-csomagolas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi ajándékok becsomagolásának komoly hagyományai vannak a világban, így Magyarországon is, a szezonális ünnepi vásárokban az egyik legnépszerűbb árucikk a csomagolópapír. Az ünnepi csomagolás tradíciója azonban nem fenntartható, ezt a fejenként évi 95 kg papírhulladék is bizonyítja. A csomagolópapírok többsége csak egyszeri használatra alkalmas, de legfeljebb egy alkalommal újrahasznosítható, mielőtt a kukában végzi.

Ezek újrafeldolgozása több szempontból is problémás, mivel az olcsó, vékony papír rostjai miatt eleve kevéssé alkalmas rá, ráadásul a szervetlen eredetű festékanyagok és a műanyagrészecskék miatt a bomlásuk is nagyon lassú folyamat. A magyarok az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint évente fejenként körülbelül 95 kg papírhulladékot termelnek.

Ennek felét a csomagolóanyagok, főleg a vásárolt termékek borítása és a karácsonyi díszpapírok teszik ki. Az internetes kereskedelem fejlődése ezt a számot valószínűleg az elmúlt négy évben tovább növelhette, hiszen a házhoz szállítás a bolti értékesítéshez képest általában több csomagolóanyagot igényel. Decemberben pedig kiugróan, mintegy 10-15%-kal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65%-ot.

Egy tonna papír előállításához körülbelül hat felnőtt méretű fa feldolgozására van szükség, így karácsonykor nemcsak a díszítésre szánt fenyőfák esnek az ünneplés áldozatául. Nem csoda tehát, hogy egyre többen szorgalmazzák a csomagolásmentes ünnepeket.

- Akinek mégis fontos a csomagolás hagyománya, használjon inkább 100%-ban újrahasznosított papírt, mellőzze a műanyag szalagok használatát és természetes anyagokkal, például rafiával kösse át a pakkot. Ma már megszámlálhatatlan, fenntartható csomagolással kapcsolatos ötletet, DIY videót találhatunk az interneten, ami nemcsak jó program lehet, de környezetbaráttá is teheti az ünnepeket - mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az üres palack is érték!

A Coca-Cola a hulladékok szelektív gyűjtésére indít szemléletformáló kampányt. Az itthoni palackjaik már 100%-ban újrahasznosíthatóak, ezért fogyasztóikra is számítanak, hogy minél kevesebb hulladék végezze a természetben, és minél több újrahasznosulhasson.  A jatek.coke.hu/ oldalon ehhez nyújtanak segítséget, a nyereményjátékban pedig a fenntartható ajándékokért lehet játszani.

Promóció

A tapasztalatok szerint egy ajándék legfeljebb néhány napot tölt a csomagolópapírban, de az sem ritka, hogy csak egy-két órát, miközben az ünnepek alatt megnövekedett szemétmennyiség jelentős része nem jut el a hulladéktároló telepekre, hanem a természetnek okoz közvetlen kárt.

- A szelektív hulladékgyűjtés az ünnepek alatt még fontosabbá válik, hiszen a karácsonykor felgyülemlett kartonok, dobozok, papírok és üvegek összegyűjtésével és megfelelő elhelyezésével elősegítjük az újrafeldolgozást, és megakadályozzuk a felesleges hulladék termelését - tette hozzá az ügyvezető.

Ezt is szeretjük