Hová kell dobni a karácsonyi szemetet? Nem mindegy, mit melyik kukába teszel
Maximum néhány napot töltenek csomagolópapírban a karácsonyi ajándékok.

karacsonyi-csomagolas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi ajándékok becsomagolásának komoly hagyományai vannak a világban, így Magyarországon is, a szezonális ünnepi vásárokban az egyik legnépszerűbb árucikk a csomagolópapír. Az ünnepi csomagolás tradíciója azonban nem fenntartható, ezt a fejenként évi 95 kg papírhulladék is bizonyítja. A csomagolópapírok többsége csak egyszeri használatra alkalmas, de legfeljebb egy alkalommal újrahasznosítható, mielőtt a kukában végzi.

Ezek újrafeldolgozása több szempontból is problémás, mivel az olcsó, vékony papír rostjai miatt eleve kevéssé alkalmas rá, ráadásul a szervetlen eredetű festékanyagok és a műanyagrészecskék miatt a bomlásuk is nagyon lassú folyamat. A magyarok az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint évente fejenként körülbelül 95 kg papírhulladékot termelnek.

Ennek felét a csomagolóanyagok, főleg a vásárolt termékek borítása és a karácsonyi díszpapírok teszik ki. Az internetes kereskedelem fejlődése ezt a számot valószínűleg az elmúlt négy évben tovább növelhette, hiszen a házhoz szállítás a bolti értékesítéshez képest általában több csomagolóanyagot igényel. Decemberben pedig kiugróan, mintegy 10-15%-kal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65%-ot.

Egy tonna papír előállításához körülbelül hat felnőtt méretű fa feldolgozására van szükség, így karácsonykor nemcsak a díszítésre szánt fenyőfák esnek az ünneplés áldozatául. Nem csoda tehát, hogy egyre többen szorgalmazzák a csomagolásmentes ünnepeket.

- Akinek mégis fontos a csomagolás hagyománya, használjon inkább 100%-ban újrahasznosított papírt, mellőzze a műanyag szalagok használatát és természetes anyagokkal, például rafiával kösse át a pakkot. Ma már megszámlálhatatlan, fenntartható csomagolással kapcsolatos ötletet, DIY videót találhatunk az interneten, ami nemcsak jó program lehet, de környezetbaráttá is teheti az ünnepeket - mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyél te is a Föld Bajnoka! Vegyél részt az E.ON tudatos kihívásában izgalmas nyereményekért!

Az E.ON által szervezett Föld Bajnokai kihívás célja, hogy megmutassa, apró lépésekkel, közös erővel is sokat tehetünk bolygónk megmentéséért.

Mit kell tenned, hogy részt vegyél a kihívásban?

- Látogass el az eon.hu/egyutt oldalára, nézd meg az aktuális kihívások listáját, és a jelentkezés feltételeit.

- Hat témakör, témánként több kihívás. Rendszeresen érkeznek új fenntarthatósági témákkal, és új feladatokkal, melyek közül legalább egyet kell teljesítened.

- Nyerhetsz Vegital Silver Digital növényi ital készítő gépet, és érdemes több feladatot teljesíteni, hiszen négy, különböző kihívás területről elvégzett feladat esetén részt veszel a fődíjért szóló sorsoláson, ahol egy HECHT EQUIS WHITE  elektromos robogót sorsolnak ki!

#földbajnokai

További részletekért kattints!

Promóció

A tapasztalatok szerint egy ajándék legfeljebb néhány napot tölt a csomagolópapírban, de az sem ritka, hogy csak egy-két órát, miközben az ünnepek alatt megnövekedett szemétmennyiség jelentős része nem jut el a hulladéktároló telepekre, hanem a természetnek okoz közvetlen kárt.

- A szelektív hulladékgyűjtés az ünnepek alatt még fontosabbá válik, hiszen a karácsonykor felgyülemlett kartonok, dobozok, papírok és üvegek összegyűjtésével és megfelelő elhelyezésével elősegítjük az újrafeldolgozást, és megakadályozzuk a felesleges hulladék termelését - tette hozzá az ügyvezető.

Ezt is szeretjük