Hiába akar jót, rosszat tesz vele, aki ilyesmit ajándékoz karácsonyra
A megvásárolt állatok az ajándékozáskor örömteli pillanatokat okozhatnak, de később szomorú sors várhat rájuk.

kiskutya-karacsonyra
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ajándékba megvásárolt élő állatok az ünnepek után sok esetben megunt teherként az utcára kerülnek, így az Orpheus Állatvédő Egyesület a felelős állattartás érdekében karácsonykor ÁllatSTOP-ot kér a lakosságtól. Az advent előtti vásárlási dömpingben sokan szeretteik számára élő állatok megvásárlásában gondolkodnak.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy a házi kedvencek felelős tartásához megfelelő tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, megfelelő mennyiségű szabadidő szükséges. Az állatvédők tapasztalata az, hogy az ünnepekre kapott élő ajándékok az ünnepek után gyakran megunt teherré válnak. A kellemetlen helyzet megelőzésére a tudatos vásárlói szokások érvényesítése a megoldás.

Szinte minden házi kedvencként tartott állat - kutya, macska, rágcsáló, hüllő, madár és díszhal - megvásárolható állatkereskedésekben vagy az állatszaporítóknál. Sokan az ajándékba kapott állat tartási körülményeit nem ismerik, gyakran nem tudják az újdonsült állattartók, hogy az ellátásához milyen alapvető dolgok kellenek.

Az ünnepek előtt megvásárolt kedvencek az ajándékozáskor örömteli pillanatokat okozhatnak. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnep utáni szürke hétköznapokban a növekvő, táplálást és időráfordítást igénylő állat a munka, tanulás mellett sokak számára csak nyűg lesz. Gyakori, hogy az ajándékba kapott állatok a rossz körülmények miatt elpusztulnak. Sokan a gyorsan megunt állatoktól ilyen-olyan módon próbálnak szabadulni.

Az ünnepek után

Nem ritka, hogy a megunt díszhalakat - még élve - egyszerűen a WC-be engedik. Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot - és megannyi más ajándékba kapható állatot - legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák-macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sok állat az utcára kerül, vagy menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást. A legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán pusztul el. Mit ajándékozzunk karácsonyra helyette? Élő állat helyett van alternatíva: plüssfigurákat, játékot vagy tartós emléktárgyakat érdemesebb ajándékozni. Jó ötlet lehet szeretteidnek saját kezűleg ünnepi ajándékot, meglepetést készíteni.

Kevin kutya karácsonyi üzenete

"Egy kutya nem lehet ajándéktárgy" mottóval készítettek videót az RTL Klub Pacsi! című műsorának stábtagjai és a csatorna sztárjai, hogy felhívják a figyelmet az ajándékozási probléma súlyára, illetve arra, hogy mindenki mérlegeljen, mielőtt más helyett hoz meg egy kutyaéletre szóló döntést. A menhelyi kutyák ügyét a közösségi médiában és az RTL Klub Pacsi! című műsorában is képviselő Kevin kutya karácsonyi üzenetét Rábai Balázs, Nyári Dia, Michl Juli, Puskás Peti, az X-Faktor csapata, a Stolen Beat, valamint Kevin gazdája, Molnár Karesz tolmácsolja.

- Karácsony után rengeteg kutya úgy jár, mint húsvét után a gyerekeknek vásárolt nyuszik. Miután megunják őket, visszakerülnek a menhelyre. Otthont adni egy kutyusnak olyan felelős döntés, amit nem hozhatsz meg más helyett! Ez a döntés egy kutyaéletet, akár 15-20 évet is meg kell, hogy határozzon, így a gondoskodás nem érhet véget az ünnepek végével. Egy kutya a gazdi felelőssége, így a döntés is az övé kell, hogy legyen. Mi mindannyian hiszünk a felelős döntésekben, egy kutya élete nem játék. A kutya nem lehet ajándéktárgy! Karácsonykor sem!

Nézd meg ezt is - 10 kutya és macska, akik tönkretették a karácsonyt

Lehet a kutyád vagy macskád a világ legimádnivalóbb és legártatlanabb teremtése, az ünnepek közeledtével hirtelen vad és megállíthatatlan pusztító válhat belőle.

Ezt is szeretjük