4 egyszerű tipp, hogy kevesebb dolog landoljon a kukában karácsonykor
A karácsony szerves része az ajándékozás, de érdemes azon is elgondolkodni, hogy mi az, amit mi adhatunk a Földnek ilyenkor.

karacsonyi-asztal
beauty and style
Top olvasott cikkek

A december nemcsak az év legvarázslatosabb időszaka, hanem a legköltségesebb is. Rengeteget vásárolunk és fogyasztunk az év utolsó hónapjában, és az ünnepi hangulatban könnyű megfeledkezni arról, hogy ennek milyen környezeti hatásai vannak. Egész Európára jellemző a pazarlás: közel 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba évente, károsítva ezzel a tengeri élővilágot.

Emellett az egyre növekvő hulladéklerakók metángázt termelnek, amely a globális felmelegedés fő okozója. Egyes vállalatok, mint a Dell már most is az óceánokból gyűjt műanyagot a csomagolásaihoz, illetve olyan természetes anyagokat használ, mint például a bambusz. Mindez csupán egy eleme annak a törekvésnek, hogy egy fenntartható, környezetbarát gazdaság jöjjön létre.

A vállalatoknak feladata és felelőssége, hogy odafigyeljenek az ökolábnyomukra, és hogy felhívják a figyelmet a probléma komolyságára. Ám nem csupán ők tehetnek a változásért, hanem a hétköznapi emberek is. Az alábbi 4 tanács megfogadásával az ünnepek alatt is hozzájárulhatunk a környezet védelméhez, és még jó példát is mutathatunk a családnak, barátoknak!

Szelektív bontogatás

A csomagolópapír széttépése ugyan szerves része a karácsonyi ajándékozásnak, de ha a bontogatás megkezdése előtt kikészítesz három szemeteszacskót a szelektív gyűjtéshez, máris hozzájárultál a föld egészségéhez. Egyet a kommunális szemétnek, egyet az újrahasznosítható hulladéknak és egyet az általad újra felhasználható dolgoknak. A karácsonyi ajándéktasakok egy év múlva akár ismét átadhatók.

Valódi tányérok

Ugyan mosogatni senki nem szeret, már az egyszer használatos eszközök mellőzésével is komoly lépés tehető az elképesztő mennyiségű szemét keletkezése ellen. Ha - például szilveszterkor - mégis rákényszerülsz az eldobható tányérok használatára, akkor pedig győződj meg arról, hogy környezetbarát alapanyagból készült, és buli előtt helyezz ki egy szelektív szemetest is!

Az újrahasznosíthatóság jele

Érdemes körültekintően vásárolni, hiszen sok termék készül újrahasznosítható anyagokból. Ha pedig valamin nem található jel, kérdezd meg magadtól, hogy fel tudod-e még később használni valamire kidobás helyett. A Pinterest nagyszerű hely az inspirálódásra!

A cikk az ajánló után folytatódik

Adományozás vásárlás előtt

Ruhákat, játékokat, kacatokat gyakran dobunk ki azért, hogy legyen helye az újaknak. A szeméttelep helyett azonban sokkal jobb helyre is kerülhetnek ezek a régi holmik. Rengeteg alapítvány fogad el ilyen adományokat, hogy eljuttassa nélkülöző családokhoz, főleg ilyenkor, ünnepek előtt. Így nemcsak a föld egészsége óvható, hanem egy-egy nehezebb sorsú gyermek karácsonya is szebbé tehető.

Ha mindannyian csak egyet betartunk ezek közül a tanácsok közül, élhetőbbé tehetjük a világunkat, a tengereket és a városokat egyaránt. Így mielőtt beindul az izgalmas karácsonyi készülődés, nem árt arra is gondolni, mit ad nekünk a bolygó, ahol élünk, és mi mivel tudjuk azt viszonozni.

Ezt is szeretjük