Szedd és vágd magad tűzifaakció is van - Nem is olyan ördögtől való
Tűzifagyűjtési akciót hirdetett az egyik magyarországi erdészet, ezt gondolja róla a WWF.

GettyImages-471236839
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokaknak még mindig a fa jelenti a téli meleget, erre, illetve az energiaválságra hivatkozva készítette el a kormány az óriási visszhangot kiváltó erdőrendeletet, aminek egy részét már vissza is vonták.

A rendelet  aktivizálta a környezetvédőket, sokan tüntettek ellene, és ennek fényében elsőre egy "vágd magad" tűzifaakció furcsának tűnhet annak, aki nem jártas az erdőgazdálkodásban.

"Szedd magad" tűzifa

Gyűjtési akciót hirdet működési területén az Ipoly Erdő Zrt. Nagymarosi Erdészete, együttműködve a Szob Járási Család és Gyermekvédelmi Központtal "szedd magad" jelleggel, derül ki a 0627.hu cikkéből. 

Gáncs Viktor erdészetvezető felhívta a figyelmet, hogy a lehetőség magánszemélyeknek szól, és hogy a faanyag gyérítésben, illetve már elvégzett fakitermelés után vágástakarításban gyűjthető.

A felhívás motoros láncfűrészt javasol az akcióban részt vevőknek. A láncfűrész kezelőinek érvényes motorfűrész-kezelői jogosítvánnyal kell rendelkeznie. A fagyűjtők kézi eszközt is használhatnak. A faanyag hazaszállításáról nekik kell gondoskodniuk. 

GettyImages-97855352
Fotó: Bihaibo / Getty Images Hungary

A cikk szerint a felhívásból az is kiderül, hogy az erdészek az érdeklődőknek megmutatják a gyűjtés helyét, ahol kijelölték a kivágható fákat. Az erdészek minden esetben felvételezik a faanyagot, amelyet csak akkor szállíthatnak el a tűzifagyűjtök, ha kiegyenlítették a faanyag vételárát az erdész jelenléte mellett. Egy vevő maximum 10 erdei köbméter fát gyűjthet. 

A keménylomb vastag tűzifa gyérítésben 10 795-12 065 forintba, vágástakarításban 10 160 forintba, a keménylomb vékony tűzifa pedig 6 350 forintba kerül erdei köbméterenként.

Mit szól hozzá a WWF?

Lapunk megkérdezte Bódis Pált, a WWF Magyarország Erdő programjának szakértőjét a gyűjtési akcióval kapcsolatban, aki elmondta, hogy a vágástakarításhoz kapcsolódó lakossági tűzifagyűjtés lehetősége a hagyományos, tervszerű erdőgazdálkodási gyakorlat része, mely az egyébként végrehajott fahasználatok kedvezőtlen hatásán túl nem jár számottevő természeti kárral.

A szakember kitért arra is, hogy az erdőgazdálkodók által biztosított fagyűjtési lehetőség segít a lakosság egy részének, hogy nyomott áron juthassanak tűzifához. Az akcióban felső limitként meghatározott 10 erdei köbméter tűzifa körülbelül egy átlagos magyar háztartás éves szükségletét fedezi.

Egy erdei köbméter tűzifa piaci ára kályhakészre előkészítve idén a 60 ezer forintot is meghaladhatja, az akció során azonban ennél sokkal olcsóbban lehet hozzájutni a fához. Ennek az az oka, hogy itt az élőmunka-befektetés és az elszállítás a gyűjtők feladata, melyre az erdőgazdaság szakmai felügyelete mellett van lehetőség. 

GettyImages-626542343
Fotó: Henry Arden / Getty Images Hungary

Egy erdészt is megkérdeztünk arról, hogy mi a véleménye a szedd, illetve vágd magad akcióról. A nevét nem vállalta.

- Akár még jó is lehet egy ilyen akció, ha azt megfelelően hajtják végre, és az önkormányzat odafigyel. Az erdészetek óriási munkaerőhiánnyal küzdenek, különösen fizikai munkásokban, akik rendesen ki is vágják a fát, így nem rossz ötlet ezt külsősökre bízni. Viszont nagyon fontos, hogy biztosítva legyen a szakmaiság, legyen egy hozzáértő, irányító erdész, és akik fát vágnak, figyeljenek és hallgassanak rá. Másképp még tragédia is történhet. Arra is figyelni kell, hogy ki mennyi fát akar hazavinni, ha limitálva van, és tényleg saját használatra jut, akkor én támogatom. Ahogy azt is, hogy a gallyakat, kisebb letört ágakat a rászorulók összegyűjthessék ingyen.

Finomítottak a rendeleten

A kormány e hét kedden egyébként új miniszteri utasítást hozott az állam tulajdonában álló erdőkben történő fakivágásokra vonatkozóan. Ez kimondja, hogy a természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben tarvágás nem végezhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez jelentős változás a korábbi, nagy port kavart, augusztus eleji rendelethez képest, hiszen az lehetővé tette az állam természetvédelmi vagy Natura 2000-es területein való tarvágást, sőt meg is könnyítette azt.

Bódis Pál a tegnapi utasításhoz kapcsolódóan elmondta, hogy ez egy igen nagy lépés afelé, hogy a fenntarthatósági szempontok jobban érvényesüljenek legalább az állami erdőterületeken, ugyanakkor a magyar erdők közel 45 százaléka magántulajdonban van, és ezek között is vannak védett, Natura 2000 természetközeli állapotú erdők, melyek esetében ugyanúgy nem indokolt a lazítások megtétele.

- Az erdők még akkor is nyújtanak közszolgáltatásokat, ha magánkézben vannak, fogalmazott a szakember. 

Jane Goodall személyesen üzent a magyaroknak: az új erdőtörvényről beszélt

Jane Goodall, a világhírű etológus és környezetvédelmi aktivista egy videóüzenetben reagált a Magyarországon hatályba lépő, új erdőtörvényre. A sokak által bírált törvény felfüggesztette az eddigi természetvédelmi szabályokat a gyorsabb fakitermelés érdekében.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük