Az ELTE kutatói figyelmeztetnek: óriási baj várhat Magyarországra
Kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, közölték az ELTE kutatói.

GettyImages-122719833
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást, közölték az ELTE kutatói az MTI-vel kedden.

Tanulmányukban az egyre erősebb éghajlatváltozás miatt a száraz területek terjedését valószínűsítik, elsősorban az Alföld északi és középső részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén.

Kiszáradás fenyegeti Magyarországot

A folyamat évtizedek óta tart, a hetvenes-nyolcvanas évekhez képest már most 84 százalékról 68 százalékra csökkent a nedves területek aránya a júniusi adatokat összevetve, írták.  

Az előrejelzés több lehetőséget vázol föl. A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb. Elképzelhető, hogy Magyarországot túlnyomórészt, akár 85 százaléknál is nagyobb mértékben erdős sztyeppe uralhatja az évszázad második felére, ezzel együtt a bükkerdők teljesen eltűnhetnek, és a tölgyesek is nagyon kis területre szorulnak vissza.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kevésbé súlyos lehetőség az, hogy a kiszáradás kisebb területre korlátozódik, az Északi-középhegység és a Dunántúl jelentős része megmarad nedves területnek. Ebből is látszik, hogy nem mindegy, mi történik addig, hiszen a mostani intézkedésektől függ a változások mértéke a következő évtizedekben - tették hozzá.

Az éghajlatváltozás belföldi hatásairól szóló tanulmányt a masfelfok.hu oldalon teszik közzé.

Elkeserítő: csak a száraz meder fogadta a fotóst hazánk egyik népszerű tavának helyén

Kiszáradt a Debrecen közelében található Vekeri-tó a csapadékhiány miatt. A szomorú látványról az MTI fotósa, Czeglédi Zsolt készített fotókat 2022. július 4-én.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük