Így szavazhat az, aki a választás idején szolgálatban lesz: közölték a részleteket
Szolgálatot teljesítő tűzoltók, rendőrök, bv-sek és katonák is szavazhatnak.

szavaz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tűzoltóság, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a honvédség személyi állományának is biztosítják a részvétel lehetőségét az április 3-ai országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett országos népszavazáson.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte, hogy a katasztrófavédelem a szolgálatcsúsztatás alkalmazásával biztosítja a készenléti szolgálatot ellátó állományának a választójog gyakorlását. A készenléti szolgálatot adó tűzoltók 24 órás váltásos szolgálatot látnak el, ami 7 órakor kezdődik, a szavazóhelyiségek pedig vasárnap 6 órakor nyitnak. Így azokat a tűzoltókat, akik nem érnek be a szolgálati helyükre 7 óráig, megvárják a váltótársaik. A szolgálatcsúsztatást a szolgálatvezetők bonyolítják.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága csütörtöki közleményében azt írta, biztosítják a szolgálatban álló munkatársaiknak is a szavazáson való részvételt. Ennek érdekében az intézmények vezetői úgy szervezik meg az állomány szolgálatát a választás napján, hogy az akkor munkában lévő kollégáknak is legyen lehetőségük szavazatukat leadni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a szabad elhatározáson alapuló választójog gyakorlásának lehetősége a szolgálatban lévő rendőrök számára is biztosított, minden rendőri egység ennek megfelelően szervezte a szolgálatot. A hivatásos rendőrök csak polgári ruhában vehetnek részt a voksoláson, és szavazati joguk gyakorlásakor nem viselhetnek önvédelmi fegyvert vagy más kényszerítő eszközt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Honvédelmi Minisztérium - HM - az MTI megkeresésére azt közölte: Magyarországon minden katona, mint valamennyi erre jogosult magyar állampolgár szabadon gyakorolhatja választójogát. Ebben a korábbi évekhez képest nincs változás: mind a belföldön, mind a külföldön szolgálatot teljesítő katonáknak van lehetőségük élni szavazati jogukkal. A szavazással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról - az átjelentkezés, a határidők - a honvédelmi tárca a választást megelőzően széleskörűen tájékoztatta a katonákat.

A külföldön történő szavazás csaknem ezer külszolgálaton lévő magyar katonát érint. A missziókban szolgáló katonák a külföldön élő magyar állampolgárokhoz hasonlóan, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokként a külképviseleteken gyakorolhatják szavazati jogukat.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ezeket a papírokat 5 éven át meg kell őrizni

Az adóbevallásokkal kapcsolatban fontos változásokra figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ezt is szeretjük