Kiderült: ennyi gyermek éhezik Magyarországon

Tud segíteni a kormány?

Szakértők szerint a kormány programja jó, ám csodát senki nem várhat tőle.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma - EMMI - lezárta az egyeztetést a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programmal kapcsolatban. A tervezet szerint a kormány főként uniós pénzből közel 30 milliárd forintot ad rászoruló gyermekek családja, hajléktalanok, illetve idős emberek helyzetének javítására. Nagy szükség van a pénzre, hiszen 2014-ben Magyarországon 180 ezer gyerek éhezik.

Az érintett szervezetek üdvözlik a programot, ám fenntartásokat is megfogalmaznak. De mire elég ez az összeg? Egyáltalán jól látja a tárca a rászorulók körét?

A hajléktalanok helyzete javulhat, de a problémák gyökere megmarad

A 29,1 milliárd forintot 2014 és 2020 között lehet majd felhasználni, de a program a mostani egyeztetés után várhatóan csak 2015-ben indul be. Ennek keretében ezt a pénzt a kormány azon szervezetek segítségével költi el, amelyek már eddig is komoly szerepet játszottak a rászorulók helyzetének javításában, így ismerik ezeket a társadalmi csoportokat.

A forrásból a hajléktalanok helyzetének javítására is jut majd pénz - mintegy 3 milliárd forint -, ezért az EMMI a Város Mindenkié civil szervezettel is konzultált. A szervezet véleményében üdvözli az ötletet, és az élelmiszer és tartós fogyasztási cikkek, illetve tanácsadás formájában juttatott segítséget konkrét lépésnek tekinti.

A Város Mindenkié ennek ellenére nem megy el amellett, hogy szerinte részben e kormánynak köszönhető az, hogy a szegénység ekkora mértéket ölt Magyarországon. A csoport azt is kifogásolja véleményében, hogy hazánkban az alaptörvény büntethetővé tette az utcán élő hajléktalan embereket. Mint ismert, miután az Alkotmánybíróság alaptörvénnyel ellentétesnek ítélte az utcán tartózkodók büntethetőségét, a parlamenti kétharmad belefoglalta azt az alkotmányba. A szervezet hiányolja a programból, hogy tüzelőt biztosítanak a hajléktalanok számára, akik közül sokan maguk tákolta kunyhókban húzzák meg magukat, így a téli időszakban a tüzelő életmentő lehet.

A programot jó irányú kezdeményezésnek tartják a szakmai szervezetek. Nem mindig költi ilyen hasznosan a pénzt a kormány. Nézd meg, milyen állapotban van a Szent István Kórház!

Sokatmondó képek! Málló vakolat, szakadt lift a 15 milliárdba kerülő Fradi-stadionnál

Nézegess képeket!

Elolvasom

A rászoruló családok anyagi helyzete javulhat

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára a program társadalmi egyeztetéséről szóló sajtótájékoztatón egy eddig a kormány háza tájáról nem hallott adatot említett. Szerinte ma Magyarországon a 18 évesnél fiatalabbak 9-10%-a nem jut rendszeresen ételhez. Ez 180 ezer gyermeket jelent.

Az említett számmal és magával a programmal kapcsolatban is megkerestük a Gyermekétkeztetési Alapítványt, mely szervezet szintén részt vett a program társadalmi vitájában. Király Gábor, az alapítvány elnöke szerint az államtitkár által közölt számok megfelelnek a valóságnak, tényleg ennyi gyermek küzdhet éhezéssel Magyarországon.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy ez a pénz elég lehet-e a hazai gyermekéhezés felszámolására. "Ez a program nem speciálisan a gyermekéhezés felszámolására irányul, hanem javarészt a hároméves vagy az alatti gyerekeket nevelő családok anyagi helyzetének javításáról. A program segélyről szól, nem pedig a problémák alapjainak megszüntetéséről - ehhez ez a pénz riasztóan kevés is lenne. Éppen ezért nem is célszerű ezt az összeget a teljes gyermekszociális problémahalmaz anyagi szükségleteihez mérni, már csak azért sem, mert más rászorult csoportokat is megcéloz a program" - fejtette ki Király.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Ez azt jelenti, hogy a gyermekéhezés megszüntetéséhez minden bizonnyal több pénzre lenne szükség. Ez az összeg viszont ehhez kevés, a problémán csak enyhíteni tud és az éhező gyermekeknek csak egy szűkebb körét érinti.

A szakmai szervezetek véleményét böngészve kiderül, egyetértenek azzal, hogy az EMMI által létrehozott program jó irányba mutat, ugyanakkor az is egyértelmű szerintük, hogy a problémák alapját ez a program nem szünteti meg.

Ezt is szeretjük