Elkeserítő! Ennyi gyermek éhezik ma Magyarországon

Hó végén nincs étel

Duplázódott az éhező gyerekek száma.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországra nézve különösen elkeserítő képet fest a Gallup kutatóintézet friss felmérése. Hazánkban a gyermekes családok csaknem fele került már olyan helyzetbe 12 hónap alatt, hogy nem tudták megvásárolni a megfelelő mennyiségű ételt.

Ez az arány ráadásul évek óta folyamatosan nő, az OECD-tagországok közöl nálunk az egyik legelkeserítőbb a helyzet.

Elkeserítő a gyermekek helyzete Magyarországon

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet - OECD - országaiban 2007 óta drámai mértékben, mintegy 6%-kal nőt azon családok aránya, akik egy évben legalább egyszer képtelenek biztosítani 15 éven aluli gyermekük vagy gyermekeik számára a megfelelő napi táplálékot. Jelenleg az OECD-országokban élő családok közel negyede ilyen, ami megdöbbentő adat, hiszen a szervezetbe többnyire a gazdaságilag fejlettebb országok tartoznak.

Ha hazánkra tekintünk, elkeserítő eredményt kapunk. A vizsgált országok közül csak Törökország előz meg minket, ott a gyermekes családok 50%-a volt képtelen mindig a megfelelő ételt nyújtani a legkisebbeknek, Magyarországon ez az arány 47%. Utánunk egy nagyobb szakadék után 33%-kal Mexikó következik, a gazdasági válság által megtépázott Görögországban és Portugáliában pedig 25% és 28% ez az arány.

Az utóbbi évek hozták el a hanyatlást

Szinte hihetetlen, de Magyarországon hat év alatt, 2007-től 2013-ig 32%-kal növekedett a megfelelő táplálékot előteremteni képtelen gyermekes családok aránya. Ilyen elképesztő romlás semelyik másik vizsgált országban nem fordult elő.
A Gyermekétkeztetési Alapítványhoz fordultunk, segítsenek megbecsülni, nagyjából mekkora összeget emésztene fel az államkasszából, ha a kormány hirtelen úgy döntene, kiemelten kezeli a gyermekéhezés problémáját, és azonnali lépéseket kívánna tenni.

A Városliget egy részére tervezett múzeumi negyedre 75 milliárd forintot szán a kormány.

Elszomorító! Így teszik tönkre a fővárosiak kedvenc parkját

Nézegess képeket!

Elolvasom

60 milliárd forint nagyon hiányzik

Király Gábor, a szervezet elnöke számításai szerint legalább 350 ezer gyermek éhezik, hiszen ennyien szorulnak rá az ingyenes napközis étkeztetésre. Viszont az év 165 napján nincs iskolai étkeztetés. Ahhoz, hogy ezeken a napokon is tudjanak enni a rászoruló lurkók, 900 forintos fejenkénti napi költséggel számolva közel 52 milliárd forintra lenne szükség, ami szállítással együtt egy 60 milliárd forintra nő.

Azonban ez még mindig csak egy háromfogásos ebédet és egy uzsonnát biztosítana, ami ahhoz elég, hogy az éhezésből fakadó azonnali egészségügyi károsodásokat elkerüljék a kicsik. A megfelelő mennyiség napi öt étkezés lenne, hiszen egy fejlődő szervezet ezt kívánja meg.

A felméréssel kapcsolatban megkerestük a Szociális és Családügyi Államtitkárságot. Arra voltunk kíváncsiak, mekkora forrást biztosít a kormány e problémakör kezelésére, illetve vannak-e konkrét tervek, hogyan állítható meg a negatív folyamat. Cikkünk megjelenéséig azonban az államtitkárság részéről nem reagáltak megkeresésünkre.

Aki ismeri a hazai valóságot, tudhatja, bizonyos településeken, főként a hátrányos helyzetű régiókban az ilyen mértékű szegénység mindennapos vendég. Nem ritka, hogy a gyermekek hónap végén már csak az iskolai étkeztetés keretében jutnak ennivalóhoz, azonban reggel és este semmi sem kerül a tányérra. Ha pedig a gyermek nem eszik, akkor a szülő még régebb óta éhezhet.

Múzeumi negyedre és focira is jut hasonló nagyságrendű összeg

Hogy mire elég az a 60 milliárd forint, amivel minimálisan enyhíthető lenne a gyermekéhezés Magyarországon? Nos, a részben állami tulajdonú Mol pontosan ennyi osztalékot osztott szét részvényesei között másfél hónappal ezelőtt. De ha a kormány kedvenc támogatási területét, a futballt és a presztízsberuházásokat tekintjük át, még megdöbbentőbb összehasonlításokat tehetünk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

2010 és 2018 között 33 stadion megépítésére kerül sor a tervek szerint. Ez összesen 150 milliárd forintot emészt fel, melynek alig több mint harmada elég lenne a gyermekéhezés minimális orvoslásához. Eddig a futball területére 70 milliárd forintnyi tao-pénz áramlott cégektől, magánszemélyektől.

A társasági adóból levonható összeget az adózók az államkasszába fizetnék, azonban ehelyett felajánlhatják bizonyos célokra. Amely cégek a látványsportokat ily módon támogatják, adókedvezményhez is juthatnak.

A kormány tervei szerint 75 milliárd forint értékben építené meg a múzeumi negyedet a Városligetben. A beruházásnak külön miniszteri biztosa van, és nemzetközi pályázatot írtak ki a tervezésre.

A gyermekéhezés megoldására eddig még ígéretekre sem futotta.

Ezt is szeretjük