Fontos döntést hozott az Alkotmánybíróság

Változni fog a munka törvénykönyve

Az Munka törvénykönyve súlyosan beavatkozott az intim szférába.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagyon fontos döntés született ma, mely minden bizonnyal erősíti a várandós, vagy gyermekvállalást tervező nők munkahelyi jogait.

A 2012-ben elfogadott Munka Törvénykönyve - Mk. - egyik rendelkezését, mely szerint csak akkor illeti meg a várandós nőket a védelem munkahelyükön, ha terhességüket vagy lombikbébiprogramban való részvételüket előre jelezték munkaadójuknak, megsemmisítette az Alkotmánybíróság - AB.

Magánügy a teherbeesés

Az AB állásfoglalása szerint a várandósság a gyermeket vállaló nő magán- vagy intim szférájába tartozó körülmény, így utóbbi nem kötelezhető arra, hogy azt előre egyeztesse munkaadójával. Bár az állam szabhat feltételeket, mikor védi a várandós anyukákat a munkahelyen, olyan helyzetbe akkor sem hozhatja, mely alapjogaival ellentétes.

A kormány családbarátként hivatkozik magára, ez nem mindig nyilvánul meg tettekben. Bár ehhez már kezdünk hozzászokni.

Az érvényes Mk. szerint már akkor szólniuk kellene a nőknek arról, hogy anyává szeretnének válni, amikor tudomásukra jut, hogy várandósak. Ennél is megalázóbb, hogy a nőknek főnökük tudtára kell hozni, ha megkezdik a lombikbébiprogramban való részvételt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Enélkül ugyanis ugyanúgy ki lehetett rúgni a várandós nőket, mint bárki mást, az sem számított, ha felmondáskor közölték, gyermeket várnak.

A visszás szabályozás még Szabó Máténak, az alapvető jogok egykori biztosának tűnt fel, ő fordult az AB-hoz. A testület egyhangúan döntött.

Bár a kormány szereti magát a családbarát jelzővel illetni, az új munka törvénykönyve 2012 óta komoly fejfájás forrása az anyukáknak (is). Bár továbbra sem lehet elküldeni a várandós és lombikbébi-programban részvevő nőket munkahelyükről, ez ugyanakkor a korábbinál kevesebbe ideig, hat hónapig érvényes csak.

Ezt is szeretjük