Fontos döntést hozott az Alkotmánybíróság
Változni fog a munka törvénykönyve
Az Munka törvénykönyve súlyosan beavatkozott az intim szférába.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyon fontos döntés született ma, mely minden bizonnyal erősíti a várandós, vagy gyermekvállalást tervező nők munkahelyi jogait.

A 2012-ben elfogadott Munka Törvénykönyve - Mk. - egyik rendelkezését, mely szerint csak akkor illeti meg a várandós nőket a védelem munkahelyükön, ha terhességüket vagy lombikbébiprogramban való részvételüket előre jelezték munkaadójuknak, megsemmisítette az Alkotmánybíróság - AB.

Magánügy a teherbeesés

Az AB állásfoglalása szerint a várandósság a gyermeket vállaló nő magán- vagy intim szférájába tartozó körülmény, így utóbbi nem kötelezhető arra, hogy azt előre egyeztesse munkaadójával. Bár az állam szabhat feltételeket, mikor védi a várandós anyukákat a munkahelyen, olyan helyzetbe akkor sem hozhatja, mely alapjogaival ellentétes.

A kormány családbarátként hivatkozik magára, ez nem mindig nyilvánul meg tettekben. Bár ehhez már kezdünk hozzászokni.

Az érvényes Mk. szerint már akkor szólniuk kellene a nőknek arról, hogy anyává szeretnének válni, amikor tudomásukra jut, hogy várandósak. Ennél is megalázóbb, hogy a nőknek főnökük tudtára kell hozni, ha megkezdik a lombikbébiprogramban való részvételt.

Enélkül ugyanis ugyanúgy ki lehetett rúgni a várandós nőket, mint bárki mást, az sem számított, ha felmondáskor közölték, gyermeket várnak.

A visszás szabályozás még Szabó Máténak, az alapvető jogok egykori biztosának tűnt fel, ő fordult az AB-hoz. A testület egyhangúan döntött.

Bár a kormány szereti magát a családbarát jelzővel illetni, az új munka törvénykönyve 2012 óta komoly fejfájás forrása az anyukáknak (is). Bár továbbra sem lehet elküldeni a várandós és lombikbébi-programban részvevő nőket munkahelyükről, ez ugyanakkor a korábbinál kevesebbe ideig, hat hónapig érvényes csak.

Ezt is szeretjük