Ennyi pénzt oszt szét a kormány: kik kaphatnak támogatást?
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közel 30 milliárd forintos programot hirdetett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány közel 30 milliárd forintot szán a legrászorultabbak ellátására jövő év elejétől. A program szerint élelmiszercsomagokkal, alapvető fogyasztási cikkekkel és tanácsokkal segítik majd a legszegényebbeket. Hogy kinek jár az állami - jobban mondva uniós, hiszen a programot 85%-ban Brüsszel finanszírozza - segítség, arról civil szervezetek döntenek majd, így a pénzt közvetlenül e szervezetek és az önkormányzatok kapják.

Czibere Károly és Rétvári Bence

Az államtitkár szerint a fiatalok tizede éhezik Magyarországon, közülük főként a legfiatalabbakra koncentrálnak majd az elosztásnál.

A rászorulókon kíván segíteni a program

A háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelő családok, a hajléktalanok és a rászoruló idősek számíthatnak segítségre a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program keretében. Erről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának - EMMI - parlamenti államtitkára beszélt a programot bemutató sajtótájékoztatón.

Rétvári elmondta, a programról 50 szociális ügyekkel foglalkozó szervezet és önkormányzat mondta el a véleményét. A pályázat oldalán megtalálhatóak azon szervezetek, önkormányzatok és a programban felajánlásokat tevő cégek észrevételei, akikre támaszkodva igyekezett a minisztérium kidolgozni a program részleteit.

A program kapcsán a minisztérium a szegénység jelenségét közelről ismerő szervezetekre kíván támaszkodni. E szervek a program hét éve alatt 29,1 milliárd forintból gazdálkodhatnak, melynek 85%-át az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a magyar állam biztosítja.

Nemcsak élelmiszert és tartós fogyasztási cikkeket kapnak a rászorulók, de a szakemberek hasznos tanácsokkal is ellátnák őket helyzetük javítása érdekében.

Míg Rétrávi Bence már az előző kormánynak is tagja volt, Czibere Károly újoncnak számít. Nézd meg, kik az új miniszterek!

Az államtitkár szerint a fiatalok tizede éhezik

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón olyan statisztikákat közölt, melyet eddig hivatalos állami szervtől nem hallhattunk. Czibere szerint a 18 évnél fiatalabbak 9-10%-a nem jut rendszeresen élelemhez. A tárca sajtóreferense lapunkkal közölte, ez 180 ezer gyermeket jelent.

Korábban egy nemzetközi felmérés keretében a Gallup vizsgálta a fejlett országokban tapasztalható gyermekéhezést. Ők akkor arra jutottak, hogy hazánkban a 15 évnél fiatalabb gyermeket nevelő családok 47%-ával fordult elő a felmérést megelőző 12 hónap alatt, hogy nem jutott megfelelő mennyiségű étel az asztalra.

A Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság megkeresésünkre közölte:

"Nem kizárólag ezzel a programmal támogatja a segítségre szorulókat a kormány. A sajtótájékoztatón is elhangzott például a nyári gyermekétkeztetésre minden eddiginél több figyelem irányul. A szociális nyári gyermekétkeztetés bevezetése óta ekkora forrás erre a célra még soha nem állt rendelkezésre, az idén több mint 2,6 milliárdot fordított a kormány erre a célra. A megnövekedett forrás 123 750 gyermek étkezéséhez járul hozzá, 11 ezerrel többéhez, mint tavaly. A Biztos Kezdet Gyerekházak, amely egy kiváló modellprogram eredményeképpen jött létre, országosan, több mint 110 helyszínen segítik a rászorulókat."

Emellett "a magyar kormány a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával összhangban a komplex, átfogó megoldásokat támogatja, ami életkorokon átívelő programokkal segíti a halmozottan hátrányos helyzetűek, köztük roma fiatalok integrációját, teremt számukra valódi esélyeket az oktatásban, a munkához jutásban vagy éppen az egészségügyi szolgáltatások elérésében."

Fotó: lead: MTI/Bruzák Noémi

Ezt is szeretjük