Zavaró szag, zaj vagy szemét van a lakóhelyeden? Pár kattintással bejelentheted
Már az interneten keresztül is panaszt tehetsz a zavaró jelenségek miatt, anélkül, hogy kilétedre fény derülne.

ideges
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zajok, szaghatások és illegális hulladéklerakók bejelentésére hozott létre internetes portált a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, az iASK. Az EnviroMind elnevezésű környezetvédelmi honlap célja, hogy a lakosság könnyen és egyszerűen, akár egy telefonról vagy táblagépről jelezhesse a mindennapokban tapasztalt környezeti problémákat, melyek ezután gyorsabban összesíthetők és feldolgozhatók.

Ha valaki zavaró zaj- vagy szaghatást észlel a környezetében, illetve tudomása van illegális hulladéklerakóról, a portálon könnyedén, egy űrlap kitöltésével jelezheti a problémát. A már beküldött észleléseket a honlapon térképes formában, egy dashboard felületen láthatjuk, így arról is vonhatunk le következtetéseket, milyen gondok körvonalazódnak az egyes régiókban.

Sőt, mivel angol nyelvű űrlap és aloldal is elérhető a portálon, a világ bármely pontjáról lehet bejelentést tenni. Az eddig csak szeparáltan megjelenő lakossági bejelentések a portálon rendszerezett, strukturált módon vannak összegyűjtve, így az illetékes hivatalok könnyen végezhetik el a további szükséges vizsgálatokat.

Nő a lakosság szerepe

"A közösségi környezetvédelmet szeretnénk előtérbe hozni, és egy új szintre juttatni. A költséghatékony szenzor technológiák, illetve a big data technológiák gyors ütemű fejlődése lehetővé teszi, hogy már a lakosság is részt vehessen az automatizált környezeti adatgyűjtésben, illetve az észlelések rögzítésében, megosztásában, továbbá akár az adatok feldolgozásában, további visszajelzések megfogalmazásában is.

Ám sajnos a lakosság, mint egy adott települést általában a legjobban ismerő és a lakóhelyére jellemző, egyes környezeti hatásokat közvetlenül észlelő fél a legtöbb esetben nincs kellőképpen bevonva a térségre vonatkozó mérési és döntési folyamatokba. Az EnviroMind portállal ezen a tendencián szeretnénk változtatni" - emelte ki Erdős Gergely, az egyik alapító, az iASK big data csoportjának vezető kutatója. 

A projekt megalkotói emellett olyan önkormányzati, állami és ipari együttműködések kialakítására törekednek, melyek keretében segítséget nyújtanak a döntéshozóknak összeszedni azokat az észleléseket, illetve műszeres, szenzoros méréseket, melyek biztosíthatnák a releváns információkat a lakosságot érintő problémákról. Ipari cégek esetében a környezethasználattal kapcsolatos észrevételek feldolgozására, valamint környezetmonitorozásra használható kiválóan a portál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felgyorsul az ügyintézés

A fejlesztők most egy új funkció kialakításán dolgoznak, mely az időjárási adatokat automatikusan hozzárendeli a szagészlelésekhez: ez választ adhat arra, honnan jöhet a szag, a potenciális forrásokat körül lehet határolni, ezáltal a vizsgálatok gyorsabban le tudnak zajlani, és nem telnek el hetek, hónapok vagy évek, mire elindul a megoldás keresésének folyamata.

Emellett az észlelések, feltárt összefüggések alapján automatikus értesítéseket, riportokat szeretnének küldeni a településvezetők, hatóságok felé, hogy ők is lássák a probléma súlyát, mértékét. Hosszabb távú fejlesztés, hogy az üzemek, telepek működtetését - a környezetet terhelő nemkívánatos hatások alapján - optimális keretek közé tudják szorítani, hiszen a tervezési, engedélyeztetési folyamatban fel tudják használni a korábbi adatokat.

"A globális fenntarthatóság egy nagy odafigyelést igénylő probléma, az EnviroMind portállal mi emellett a mindennapi, helyi gondokra - melyek jelentősen befolyásolják az emberek életminőségét - fókuszálunk, ezekre lokálisan, rögtön bevethető megoldásokat dolgozunk ki. Így gyorsabb és hatékonyabb eredmény érhető el a jólét növelésében - véleményem szerint összességében sokkal több ember boldogsága növekedne, ha a legtöbb embert zavaró, hátráltató problémákat ilyen módon kezelni tudnánk" - tette hozzá Erdős Gergely.

A rendszerhez hamarosan csatlakoztathatók lesznek külső adatgyűjtő eszközök, automatizált mérőrendszerek is, mint például házi időjárás-állomások, környezeti információt biztosító szenzorok, melyek plusz információkkal egészíthetik ki a lakossági észleléseket, biztosítva ezáltal az adott problémakör pontosabb és gyorsabb, akár valós idejű elemzését is.

Ezt is szeretjük