100 milliárdot is spórolhatnak a lakók az olyan városokban, ahol sok a fa
Kiszámolták, mennyit spórolnak egy városnak.

park-varos
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ nagyvárosaiban lévő fák évente több mint 500 millió dollár értékű szolgáltatást nyújtanak azzal, hogy tisztábbá, élhetőbbé teszik a városi környezetet - számította ki egy nemzetközi kutatócsoport.

Az Ecological Modelling című online folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek tíz megapoliszt - Pekinget, Buenos Airest, Kairót, Isztambult, London, Los Angelest, Mexikóvárost, Moszkvát, Mumbait és Tokiót - tanulmányozva jutottak arra a következtetésre, hogy a fa alapú ökoszisztéma előnyeinek évi átlagértéke 505 millió dollárt - tehát körülbelül 125 milliárd forintot - tesz ki nagyvárosonként, ami azt jelenti, hogy egy négyzetkilométernyi fa 1,2 millió dollár hasznot hoz, egy városlakóra lebontva 35 dollár - csaknem 8700 forintnyi - haszna van a fáknak.

Hasznosak, de miért is?

A fák által nyújtott haszon értéke könnyen növelhető azáltal, hogy még több fát ültetünk el - idézte Theodore Endrenyt, a New York államban lévő Syracusa Környezettudományi és Erdészeti Főiskola tanárát, a tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók megbecsülték a városokban lévő fás terület nagyságát, és azt, mennyiben járul hozzá a tíz metropolisz ökoszisztémája az olyan feladatokhoz, mint a légszennyezés csökkentése, a nagy mennyiségű esővíz elvezetése, az épületek fűtésével és hűtésével kapcsolatos energiaárak csökkentése, valamint a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozása.

Nyáron szinte életet mentenek

- A fák közvetlen és közvetett előnyökkel szolgálnak az épületek hűtésére, vagy hőhullámok idején az emberek szenvedésének csökkentésére. Közvetlen előny például az árnyék biztosítása, ami hűvösebben tartja a városi környezetet, közvetett pedig a nagymennyiségű csapadék elpárologtatása, ami szintén hűvösebb levegőt eredményez - magyarázta Endreny.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legtöbb ember nincs is tisztában a városi fák funkciójával, köztük többek között azzal, hogy kivonják az emberi szervezetre veszélyes szálló port a levegőből azáltal, hogy megkötik azokat leveleiken, illetve energiát takarítanak meg az ember számára azzal, hogy hűtik a levegőt, és felfogják a hideg téli szeleket, a nyári forróságot okozó napsugárzást, továbbá elnyelik és tárolják a szén-dioxidot.

Ha ezeket az eredményeket a társadalmi-gazdasági rendszer nagyobb skáláján helyezzük el, nyilvánvalóvá válik, hogy a természet nagymértékben támogatja egy ember vagy közösség jólétét azáltal, hogy teljesen ingyen nyújtja számukra ezeket az előnyöket - mondta Sergio Ulgiati, a nápolyi Parthenope Egyetem professzora, a tanulmány egyik társszerzője.

(A fotók forrása: Unsplash/Hector Argüello Canals, Léonard Cotte.)

Ezt is szeretjük