Kimerítettük a Föld tartalékait: az aggasztó jelenség néhány aprósággal lelassítható

Alig járnak lemondással, de sokat számítanak. Neked természetesek?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Alig járnak lemondással, de sokat számítanak. Neked természetesek?

Idén augusztus 2-án volt a globális Ökológiai Túllövés Napja, az a nap, ameddig feléltük idén a természet fenntarthatóan előállítható erőforrásait. Azaz öt hónappal az év vége előtt már felfaltuk az éves betevőt! Nem meglepő módon a '70-es évek óta, amióta az emberiség folyamatosan túlfogyaszt, ez a dátum a legkorábbi az összes eddig számított közül.

Érdekes azt is megnézni, hogy mikor lenne a Túllövés Napja, ha a világon mindenki egy átlagos magyar ökolábnyomán élne: előbb vagy később, mint a globális nap? Sajnos előbb, nekünk a világátlagnál valamennyivel nagyobb a lábnyomunk, így ez a nap július 10-re esett idén.

Ökológiai deficit

Kiderült az is, hogy mikor van az ökológiai deficit napja Magyarországon, azaz a Nemzeti Túllövés Napunk itt, a Kárpát-medencében. Az a nap, amikor az ország biokapacitását kimerítjük, vagyis a Magyarországon élők kimerítik az ország területén található ökoszisztémák által erre az évre fenntarthatóan előállított erőforrás-mennyiséget, például fát, mindenféle élelmet, vizet, és kimerítik az ökoszisztéma-szolgáltatásokat, mint a hulladékok "elnyelése”, a víz- és levegőtisztítás.

Úgy hozunk létre ökológiai deficitet, hogy például túlhasználjuk erőforrásainkat: túlhalásszuk a folyókat, kimerítjük a termőföldet, újraültetés nélkül kivágjuk az erdőket, több szén-dioxidot bocsátunk ki, mint amennyit az ökoszisztémák Magyarország területén el tudnak nyelni, és több terméket importálunk, mint exportálunk.

Szeptember 22. a Nemzeti Túllövés Napja

A Nemzeti Túllövés Nap időpontját a Global Footprint Netowork számítja minden évben az ENSZ legutolsó rendelkezésre álló (2013-as) statisztikái alapján. Ez alapján a magyar Nemzeti Túllövés Napja 2017-ben szeptember 22-én lesz: azaz szűk kilenc hónap alatt feléljük és elhasználjuk azt, amit erre az évre az ökoszisztémák fenntarthatóan tudnának nyújtani itt, a határainkon belül.

Annak érdekében, hogy ezt a dátumot minél inkább kitoljuk,mindannyian nagyon sok mindent tehetünk, minden kis és nagy lépés számít! A GreenDependent Egyesület és a CEEweb a Biológiai Sokféleségért egyesület közös kampányt indít: tegyünk vállalásokat, hogy minél később legyen a magyar Nemzeti Túllövés Napja!

Vállalni sok mindent lehet: a GreenDependent fent összegyűjtött néhány dolgot, ebből mindenki kiválaszthatja az ő életére, életmódjára leginkább illőt vagy élethelyzetében leginkább aktuálisat. És ennek alapján lehet haladni a könnyebbektől a nagyobb kihívást és nagyobb változást igénylők felé.

Nyerj a vállalásoddal!

Azok között, akik az elkövetkező három hét során, szeptember 17-ig tesznek vállalást, annak teljesítését elkezdik, és ezt fényképpel dokumentálják is, összesen 4 darab, egyenként 5000 forintot érő "zöld" utalványt osztanak ki.

A nyertesek kiválasztásáról a GreenDependent és a CEEweb közösen dönt. A vállalást és a fényképet az info@kislabnyom.hu címre kérik küldeni. Külön örülnek, ha a vállalásokat és képeket a Kislábnyom és/vagy CEEweb közösségi oldalakon a megfelelő bejegyzés alatt is megjegyzésben megosztják és a #movethedate hashtaggel is csatlakoznak a kampányhoz!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük