Kimerítettük a Föld tartalékait: az aggasztó jelenség néhány aprósággal lelassítható
Alig járnak lemondással, de sokat számítanak. Neked természetesek?

kez-fold-bolygo
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén augusztus 2-án volt a globális Ökológiai Túllövés Napja, az a nap, ameddig feléltük idén a természet fenntarthatóan előállítható erőforrásait. Azaz öt hónappal az év vége előtt már felfaltuk az éves betevőt! Nem meglepő módon a '70-es évek óta, amióta az emberiség folyamatosan túlfogyaszt, ez a dátum a legkorábbi az összes eddig számított közül.

Érdekes azt is megnézni, hogy mikor lenne a Túllövés Napja, ha a világon mindenki egy átlagos magyar ökolábnyomán élne: előbb vagy később, mint a globális nap? Sajnos előbb, nekünk a világátlagnál valamennyivel nagyobb a lábnyomunk, így ez a nap július 10-re esett idén.

Ökológiai deficit

Kiderült az is, hogy mikor van az ökológiai deficit napja Magyarországon, azaz a Nemzeti Túllövés Napunk itt, a Kárpát-medencében. Az a nap, amikor az ország biokapacitását kimerítjük, vagyis a Magyarországon élők kimerítik az ország területén található ökoszisztémák által erre az évre fenntarthatóan előállított erőforrás-mennyiséget, például fát, mindenféle élelmet, vizet, és kimerítik az ökoszisztéma-szolgáltatásokat, mint a hulladékok "elnyelése”, a víz- és levegőtisztítás.

Úgy hozunk létre ökológiai deficitet, hogy például túlhasználjuk erőforrásainkat: túlhalásszuk a folyókat, kimerítjük a termőföldet, újraültetés nélkül kivágjuk az erdőket, több szén-dioxidot bocsátunk ki, mint amennyit az ökoszisztémák Magyarország területén el tudnak nyelni, és több terméket importálunk, mint exportálunk.

Szeptember 22. a Nemzeti Túllövés Napja

A Nemzeti Túllövés Nap időpontját a Global Footprint Netowork számítja minden évben az ENSZ legutolsó rendelkezésre álló (2013-as) statisztikái alapján. Ez alapján a magyar Nemzeti Túllövés Napja 2017-ben szeptember 22-én lesz: azaz szűk kilenc hónap alatt feléljük és elhasználjuk azt, amit erre az évre az ökoszisztémák fenntarthatóan tudnának nyújtani itt, a határainkon belül.

Annak érdekében, hogy ezt a dátumot minél inkább kitoljuk,mindannyian nagyon sok mindent tehetünk, minden kis és nagy lépés számít! A GreenDependent Egyesület és a CEEweb a Biológiai Sokféleségért egyesület közös kampányt indít: tegyünk vállalásokat, hogy minél később legyen a magyar Nemzeti Túllövés Napja!

Vállalni sok mindent lehet: a GreenDependent fent összegyűjtött néhány dolgot, ebből mindenki kiválaszthatja az ő életére, életmódjára leginkább illőt vagy élethelyzetében leginkább aktuálisat. És ennek alapján lehet haladni a könnyebbektől a nagyobb kihívást és nagyobb változást igénylők felé.

Nyerj a vállalásoddal!

Azok között, akik az elkövetkező három hét során, szeptember 17-ig tesznek vállalást, annak teljesítését elkezdik, és ezt fényképpel dokumentálják is, összesen 4 darab, egyenként 5000 forintot érő "zöld" utalványt osztanak ki.

A nyertesek kiválasztásáról a GreenDependent és a CEEweb közösen dönt. A vállalást és a fényképet az info@kislabnyom.hu címre kérik küldeni. Külön örülnek, ha a vállalásokat és képeket a Kislábnyom és/vagy CEEweb közösségi oldalakon a megfelelő bejegyzés alatt is megjegyzésben megosztják és a #movethedate hashtaggel is csatlakoznak a kampányhoz!

Ezt is szeretjük