Ezek voltak a legnépszerűbb streetfoodok 130 évvel ezelőtt: Deák Ferenc medvét etetett a kedvencével
Sokkal ma is találkozhatsz.
A streetfoodot, vagyis az utcai ételeket a világ minden táján előszeretettel fogyasztják az emberek. Népszerűségét az általában kedvező ára mellett annak köszönheti, hogy útközben is egyszerű falatozni. Azt viszont kevesen tudják, hogy már az ókorban is szívesen fogyasztottak az utcai árusok eledeléből. A budapesti Városliget múltjába tekintve pedig a 19. századtól találunk hasonló, magyaros csemegéket.
Ezek voltak a legnépszerűbb streetfoodok 130 évvel ezelőtt
A városligeti gyorsételekről először az 1860-as években tettek említést a különböző sajtóorgánumok. A padon ülve vagy séta közben fogyasztható finomságokról a Borsszem Jankó című szatirikus hetilap 1869-es karikatúrája például vízárust és kolbászárust is ábrázol a korabeli korzón.
Ekkor a legkedveltebb streetfoodnak a kifli és a perec számított. Az 1866-ban nyitott állatkert törzsvendége, Deák Ferenc minden látogatása alkalmával megetette vele Kristófot, a medvét. A nagy ünnepek alatt viszont az úgynevezett lacikonyha vette át a főszerepet. Ezek a szabad ég alatt kialakított főzőhelyek húsvétkor vagy Szent István napján ezreket szolgáltak ki készétellel. Ilyenkor nyárson sütötték a húst, és hordóból csapolták a sört a látogatóknak.
Vásárolj Femina Klub bérletet!
Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől.
- Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
- Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában. 2025.02.19.
- Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
További részletek: feminaklub.hu/
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ám nem csak a ligeti élet szerves részét képezte a lacikonyha, hanem országszerte népszerű kifőzdének számított. Törzsvásárlói a kevésbé tehetős emberek voltak, mivel az éttermekhez képest jóval olcsóbban kínáltak gyors ételeket. Leszármazottai később azok a nagykonyhaként elhíresült büfésorok lettek, ahol nagyon széles választékban kínáltak magyaros ételeket a járókelőknek.
A kávé és a fagylalt
Egész évben igen kedvelt utcai ételnek számított a kolbász, amit frissen sütve tudtak magukkal vinni a vásárlók. Az olyan nyalánkságok, mint a kávé és a fagylalt pedig már akkor is nagy népszerűségnek örvendtek. Ugyan az éhséget egyik sem csillapítja, rengeteg fogyott belőlük már a 19. századi Ligetben is.
A városi idillnek a második világháború vetett véget, a bombázásokban ugyanis az épületek jelentős része megsemmisült. Ezzel együtt egy időre eltűnt a hagyományos polgári létforma is. Az emberi brutalitás áldozata lett a Gerbeaud Pavilon, a Fővárosi Nagyvendéglő, a Stefánia úti kioszk és az Iparcsarnok. A szovjet megszállás alatt az úri Angolparkot a dolgozók Vidámparkjává alakították, az elegáns kávézók helyén pedig állami vállalatok jóval szerényebb kertjei vették át a helyet.
Később, a 20. század első felére hódította meg az országot a lángos, amit kezdetben a megmaradt kenyértésztából sütöttek a kemence falára tapasztva. Majd a külföldi streetfoodok előfutárai következtek: a hot dog kolbásszal és a hamburger csalamádéval.
Olvass tovább! Százszor láttad, de a történetét is tudod? A városligeti Vajdahunyad vára
Nincs, aki ne ismerné a városligeti Vajdahunyad várát, ám hiába sétálnak, randiznak, nézelődnek oly sokan a magas fák övezte vár körül, a legtöbben nem tudják, hol is járnak valójában.
Százszor láttad, de a történetét is tudod? A városligeti Vajdahunyad vára
Az emberek szeretnek ott sétálni, de sokan nem tudják, hol is vannak, mit is látnak éppen.
Elolvasom(A képek forrása: MTI Fotóbank, Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- budapest
- fejlesztés
Teljesen átalakul a Városliget: friss képeken mutatjuk az újdonságokat
- budapest
- természet