Százszor láttad, de a történetét is tudod? A városligeti Vajdahunyad vára

Az emberek szeretnek ott sétálni, de sokan nem tudják, hol is vannak, mit is látnak éppen.

vhunyad

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs, aki ne ismerné a városligeti Vajdahunyad várát, ám hiába sétálnak, randiznak, nézelődnek oly sokan a magas fák övezte vár körül, a legtöbben nem tudják, hol is járnak valójában.

A Városliget Széchenyi-szigetén magasló Vajdahunyad vára egy épületegyüttes részeként a szívünkhöz nőtt, és Budapest alapvető látnivalói közé tartozik, így hát érdemes megismerni történetét is.

A városligeti Vajdahunyad várának története

Ha alaposabban szétnézünk a vár közvetlen környezetében, a csendesen és titokzatosan üldögélő Anonymus szobra körül viszonylag kicsi, de jellegzetes, ismerős jegyeket hordozó épületek sorakoznak, melyek közül kimagaslik a Vajdahunyad vára.

vhu3
Fotó: Indafoto.hu/ato

Noha várnak nevezzük, valójában sosem lakták uralkodók. A Vajdahunyad vára az 1896-os millenniumi ünnepségek alkalmából épült a többi, szomszédságában lévő épülettel együtt. A 19. századra jelentős nemzeti szimbólummá váló várnak, a Hunyadi család vajdahunyadi várkastélyának másolataként húzták fel.

Először ideiglenes, nem túl időtálló anyagokból építették fel az épületet, mely a Történelmi Épületcsoportot képezi, Alpár Ignác tervei alapján. A fa alapanyagra nemcsak azért esett a választás, mert mindössze egy kiállításra készültek az épületek, hanem azért is, mert idő szűkében voltak.

Az épületcsoport célja az volt, hogy bemutassa a magyar építészet ezeréves történetét, a román kori, a gótikus és a barokk stílusban épült, neves magyar építmények másolatai segítségével. Az épületegyüttes azonban olyan nagy sikert aratott, hogy a kiállítás után néhány évvel, 1904-08 között tartós anyagokból újjáépítették az épületeket. Így jött létre a mai Történelmi Épületegyüttes.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az egyes stílusok építményei

A román kori építmények

A Jáki-kápolna két templom tulajdonságait hordozza magán. Alaprajzát a lébényi, jellegzetes ajtaját a jáki templom bejáratáról mintázták. Itt valóban tartanak is római katolikus miséket vasárnaponként. A román építmények közé tartozik még a Kínzótorony - 37 méter magas, és a felvidéki várak mintájára készült -, a Tompa-torony, az Oroszlános kőhíd, a lenyithatónak tűnő, de valójában nem nyitható Hidas- vagy Nyilaskapu, a Segesvári bástyatorony, a Palotarész, a Kerengő - Árpád-kori pillérek, gyámkövek, oszlopfők - és az Auditórium.

Gótikus építmények

Az építészeti magyar gótikát voltak hivatottak bemutatni a Nyebojsza-torony, a vajdahunyadi torony másolata, a Hunyadi-loggiák, ugyancsak az eredeti várudvar szerint, a Lovagterem, a csütörtökhelyi Zápolya-kápolna szentélyének kicsinyített verziója, a Hunyadi-udvar, melynek bejáratánál ugyanennek a kápolnának a jellegzetességei láthatók, a Dómhomlokzat, illetve az Apostolok tornya, mely a segesvári óratorony másolata.

vhu2
Fotó: Wikimedia Commons/Civertan


Reneszánsz-barokk épületek

Ide soroljuk a Magyar Mezőgazdasági Múzeum épületét képező osztrák barokk stílusú palotát, melynek főbejárata felett a gyulafehérvári Károly-kapuéhoz hasonlatos kupola helyezkedik el, és a Katalin-bástyatornyot, mely a brassói Katalin-kapu magasított másolata. A Városligeti-tóra néző oldalon a Német-homlokzat és a hagymakupolás Német-torony látható, melyek német reneszánsz stílusban készültek, végül a delfines díszítésű Francia-torony is ehhez a csoporthoz tartozik.

Érdemes alaposabban szemügyre venni

Tudván, hogy hazánk ezeréves építészetének egy csokorba szedett látványosságai közt tehetünk egy sétát, a Vajdahunyad váránál sétálva érdemes az épületeket apróbb részleteiben is megtekinteni. Mivel a Magyar Mezőgazdasági Múzeum a helyszínen működik, alkalomadtán oda is érdemes betérni, egy kellemes séta előtt vagy után az öreg fák árnyékában, a Városligetben.

A siroki vár legendája

A siroki várhoz szomorú szerelmi történet kötődik: Gizella, a vár egykori tulajdonosának lánya szerelmének halála okán vetette mélybe magát a várfalról. A históriát részleteiben is elmeséljük.

Szomorú szerelmi história kísért ma is a siroki várban: minden napnyugta után megtörténik

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Wikimedia Commons; Indafoto.hu.

Ezt is szeretjük