Ezek voltak a legnépszerűbb streetfoodok 130 évvel ezelőtt: Deák Ferenc medvét etetett a kedvencével

Sokkal ma is találkozhatsz.

Streetfoodok régen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A streetfoodot, vagyis az utcai ételeket a világ minden táján előszeretettel fogyasztják az emberek. Népszerűségét az általában kedvező ára mellett annak köszönheti, hogy útközben is egyszerű falatozni. Azt viszont kevesen tudják, hogy már az ókorban is szívesen fogyasztottak az utcai árusok eledeléből. A budapesti Városliget múltjába tekintve pedig a 19. századtól találunk hasonló, magyaros csemegéket. 

Ezek voltak a legnépszerűbb streetfoodok 130 évvel ezelőtt

A városligeti gyorsételekről először az 1860-as években tettek említést a különböző sajtóorgánumok. A padon ülve vagy séta közben fogyasztható finomságokról a Borsszem Jankó című szatirikus hetilap 1869-es karikatúrája például vízárust és kolbászárust is ábrázol a korabeli korzón. 

FMAFI19473866026
Fotó: Kozacsek Elek / MTI

Ekkor a legkedveltebb streetfoodnak a kifli és a perec számított. Az 1866-ban nyitott állatkert törzsvendége, Deák Ferenc minden látogatása alkalmával megetette vele Kristófot, a medvét. A nagy ünnepek alatt viszont az úgynevezett lacikonyha vette át a főszerepet. Ezek a szabad ég alatt kialakított főzőhelyek húsvétkor vagy Szent István napján ezreket szolgáltak ki készétellel. Ilyenkor nyárson sütötték a húst, és hordóból csapolták a sört a látogatóknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Ám nem csak a ligeti élet szerves részét képezte a lacikonyha, hanem országszerte népszerű kifőzdének számított. Törzsvásárlói a kevésbé tehetős emberek voltak, mivel az éttermekhez képest jóval olcsóbban kínáltak gyors ételeket. Leszármazottai később azok a nagykonyhaként elhíresült büfésorok lettek, ahol nagyon széles választékban kínáltak magyaros ételeket a járókelőknek.

A kávé és a fagylalt 

Egész évben igen kedvelt utcai ételnek számított a kolbász, amit frissen sütve tudtak magukkal vinni a vásárlók. Az olyan nyalánkságok, mint a kávé és a fagylalt pedig már akkor is nagy népszerűségnek örvendtek. Ugyan az éhséget egyik sem csillapítja, rengeteg fogyott belőlük már a 19. századi Ligetben is

F  PP19550912023 (1)
Fotó: Papp Jenõ / MTI

A városi idillnek a második világháború vetett véget, a bombázásokban ugyanis az épületek jelentős része megsemmisült. Ezzel együtt egy időre eltűnt a hagyományos polgári létforma is. Az emberi brutalitás áldozata lett a Gerbeaud Pavilon, a Fővárosi Nagyvendéglő, a Stefánia úti kioszk és az Iparcsarnok. A szovjet megszállás alatt az úri Angolparkot a dolgozók Vidámparkjává alakították, az elegáns kávézók helyén pedig állami vállalatok jóval szerényebb kertjei vették át a helyet.

Később, a 20. század első felére hódította meg az országot a lángos, amit kezdetben a megmaradt kenyértésztából sütöttek a kemence falára tapasztva. Majd a külföldi streetfoodok előfutárai következtek: a hot dog kolbásszal és a hamburger csalamádéval.

Olvass tovább! Százszor láttad, de a történetét is tudod? A városligeti Vajdahunyad vára

Nincs, aki ne ismerné a városligeti Vajdahunyad várát, ám hiába sétálnak, randiznak, nézelődnek oly sokan a magas fák övezte vár körül, a legtöbben nem tudják, hol is járnak valójában.

Százszor láttad, de a történetét is tudod? A városligeti Vajdahunyad vára

Az emberek szeretnek ott sétálni, de sokan nem tudják, hol is vannak, mit is látnak éppen.

Elolvasom

(A képek forrása: MTI Fotóbank, Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük