Újra megnyílik a Városliget legdíszesebb épülete: évtizedek óta először láthatod így
Október végétől látogatható a Millennium Háza és a városligeti Rózsakert.

rozsakert
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Liget Budapest Projekt keretében befejeződött az egykori Olof Palme Ház, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója. A régi pompájában felújított épület Millennium Házaként az őszi tanítási szünet első napján, október 26-án megnyitja kapuit a látogatók előtt.

Az épületben egy, a Városliget aranykorát bemutató interaktív kiállítás, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház várja az érdeklődőket. A több mint 130 éves épület főbejárata elé a park tájépítészeti megújításának részeként kialakították az 1500 tőből álló Rózsakertet is, melynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút.

Két éven át dolgoztak rajta

A Millennium Házának homlokzatán több tucat restaurátor keze nyomán újultak meg a gazdag Zsolnay díszítések, a belsőépítészeti kialakítás során pedig elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva az eredeti térszerkezetet. A helyszínen mintegy 2000 elemet újítottak fel, míg külső restaurátorműhelyben további összesen 2500 kerámiát állítottak helyre.

A szakemberek kétéves munkájának köszönhetően a ház hosszú évtizedek után nyerte vissza eredeti külsejét, így ismételten a főváros egyik legkülönlegesebben díszített épületeként várja majd a látogatókat.

Az itt megnyíló tárlat elsősorban a fiatal korosztályokra fókuszálva mutatja be a Liget megszületését, történetének legfontosabb mozzanatait, jellegzetes épületeit, a 19. és 20. század fordulójának korát meghaladó megoldásait. A kiállítás az iskolások számára vonzó platformokon mutatja be Magyarország királyait, a Liget megszületését, a kor közlekedési és energetikai viszonyait, valamint a középiskolás korosztály körében népszerű szelfipont is létesült a Hősök terén álló Gábriel Arkangyal 1:1-es másával.

A cikk az ajánló után folytatódik

2019 az átadások éve a Városligetben, hiszen idén a Liget Budapest Projektnek több eleme is elkészül. Nyáron már átadták az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületét, elkészült a Komáromi Csillagerőd tejes körűen megújított épülete, idén ősszel pedig a Millennium Háza és a hozzá kapcsolódó Rózsakert mellett a családok az ország egyik legnagyobb és legkomplexebb játszóterét, a városligeti új Nagyjátszóteret is birtokba vehetik.

Fotók: MTI/Balogh Zoltán

Teljesen átalakul a Városliget

A Liget Budapest Projekt munkálatai várhatóan 2022-ben fejeződnek be, addigra valamennyi új épület állni fog. 2023-ig megnyílik az összes új intézmény, és kész lesz a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is.

Ezt is szeretjük