A sötét anyagot kutatták, különös rejtéllyel találták szemben magukat a tudósok
A sötét anyagról készült kutatás eredményei meglepték a tudósokat.

vilagur
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elkészült a sötét anyag legnagyobb és legrészletesebb térképe. Az eredmények meglepték a tudósokat, ugyanis az anyag sokkal egyenletesebbnek és kiterjedtebbnek tűnik, mint azt a korábbi elméletek alapján vélték.

A Dark Energy Survey Collaboration, röviden DES tudományos projekt megfigyelései, úgy tűnik, eltérnek Einstein általános relativitáselméletétől, ezáltal új rejtély elé állítják a tudósokat - olvasható a BBC hírportálján.

Talán Einstein tévedett

Bár az univerzum anyagának 84,5 százalékát alkotja a sötét anyag, a kutatók csak közvetett bizonyítékokat találtak létezésére. Nyilvánvalóan ez az anyag tartja össze a galaxisokat, amelyek forgó mozgásuk miatt gyakorlatilag szétrepülnének: plusz tömeget ad nekik. A sötét anyag valószínűleg ötször gyakoribb, mint a normál anyag, de nem bocsát ki fényt vagy detektálható sugárzást, csupán gravitációs hatása észlelhető.

Jelenlétére a tudósok az alapján tudnak következtetni, ahogy a távoli csillagok fényét eltorzítja. Minél nagyobb a torzítás, annál nagyobb a sötét anyag sűrűsége. Niall Jeffrey, az École Normale Supérieure, az egyik legrangosabb francia felsőoktatási intézmény kutatója, a térkép egyik összeállítója szerint az eredmény valódi probléma a fizikusok számára.

- Ha ez az eltérés igaz, akkor talán Einstein tévedett. Azt gondolhatnánk, hogy ez egy rossz dolog, hogy talán a fizika hibás. De egy fizikus számára ez rendkívül izgalmas. Azt jelenti, valami új dolgot tudhatunk meg arról, milyen valójában az univerzum - mondta a szakértő. A chilei Victor M Blanco teleszkóp segítségével a kutatócsoport százmillió galaxist elemzett a tanulmány elkészítéséhez.

A térkép megmutatja, hogyan terjed szét a fekete anyag az univerzumban. A sötét területek a semmi hatalmas régiói, ahol másként működhetnek a fizika törvényei, a világos területeken koncentrálódik a sötét anyag. Közepükben vannak a galaxisok, például a Tejútrendszer. Jeffrey szerint a térkép egyértelműen megmutatja, hogy a galaxisok egy nagyobb, láthatatlan szerkezet részei.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az emberiség történetében még senki nem volt képes ilyen mértékben kitekinteni az űrbe és meglátni, hogy hol van a sötét anyag - hangsúlyozta. Az új térkép azonban nem pontosan azt mutatta, amire a csillagászok számítottak. A Planck, az Európai Űrügynökség - ESA - mérései alapján pontos elképzelésük volt a sötét anyag kiterjedéséről 350 ezer évvel az ősrobbanás után. A Planck a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás azóta mérhető jelenlétét rögzítette.

Einstein elméletét használva a szakértők kifejlesztettek egy modellt annak kiszámítására, hogyan szóródhatott szét a következő 13,8 milliárd év alatt az anyag. A mostani megfigyelések azonban néhány százalékkal eltérnek ettől, ezek szerint az anyag "túl egyenletesen" oszlik el. A DES hét ország 25 intézménye több mint 400 szakértőjének együttműködése.

Fotók: Getty Images

Kvíz! 8 könnyűnek tűnő kérdés a világűrről

Alábbi kvízünkben nyolc általános kérdést teszünk fel a világűrről, amire nem árt tudni a helyes választ. Teszteld magad: te milyen eredményt érsz el?

Ezt is szeretjük