Kiderült, mi valójában a Plutót borító rejtélyes hó: nem az, aminek korábban gondolták
Magyarázatot találtak a Pluto hegyeit borító "hóra": nem jég, hanem fagyott metán alkotja a "hósapkát".

plúto1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A NASA New Horizon nevű űrszondája 2015-ben fedezte fel a havasnak tűnő hegyeket a törpebolygón. Ilyen vidéket még sehol másutt nem figyeltek meg a Naprendszeren belül, csak a Földön.

De míg bolygónkon a légköri hőmérséklet a magassággal arányosan fokozatosan csökken, a Plutón fokozatosan emelkedik a napból érkező sugárzás hatására - írja az MTI.

Kiderült a rejtély

A Francia Nemzeti Tudományos Kutatóintézet vezette nemzetközi tudóscsoport elsőként állapította meg, hogy a Pluto hegyein a hó tulajdonképpen fagyott metánból áll. A gáz nyomai jelen vannak a törpebolygó légkörében is, csakúgy, mint ahogyan a vízpára is megtalálható a Földön.

plúto2
Fotó: ESO/L. Calçada / Wikipédia

Annak megértésére, hogyan alakulhat ki ennyire különböző körülmények között ilyen hasonló táj, a tudósok egy klímamodellt hívtak segítségül, amellyel megállapították, hogy különleges dinamikája miatt a Pluto légköre nagy magasságokban gázállapotú metánban gazdag.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennek eredményeként arra jutottak, hogy csak a hegyek csúcsa van olyan magasságban, ahol a levegő elég metánt tartalmaz ahhoz, hogy az kondenzálódjon. Kisebb magasságokban a levegőben túl kevés a metán ahhoz, hogy jég alakuljon ki. A tudósok eredményeikről a Nature Communications című tudományos lapban számoltak be.

Lenyűgöző képeket készítettek a Tejútról: így csak kevesen láthatják

A Tejútrendszerről gyönyörű képeket készítettek, amiket érdemes megnézni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia)

Ezt is szeretjük