Az ilyen arcú nőket hiszik a legrosszabb főnöknek: egy újabb szexista előítélet
Vajon hogyan alakulhatott ki ez a hozzáállás, és mióta alkotunk a smink alapján véleményt?

no sminkben
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, nincs az életnek olyan területe, ahová ne szivárognának be alattomos módon a nemi sztereotípiák. Ez a mostani kutatás is felér egy arcon csapással.

Ezúttal a sminkelés került célkeresztbe, mert a tanulmány konklúziója szerint a nők beosztása fordítottan arányos kellene, hogy legyen a kozmetikumhasználattal. Magyarán, ha nőként vezetői pozícióban dolgozol, a neszesszered tartalma lehetőleg merüljön ki egy szempillaspirálban, másként nem vesznek majd komolyan.

Egy újabb szexista előítélet

Az ember azt gondolná, hogy egy szépen kisminkelt arc - akárcsak egy alkalomhoz illő öltözet - eleganciát és ápoltságot sugalmaz a tárgyalópartnerek és a munkatársak felé. Ehhez képest egy friss felmérés alapján nők és férfiak egyaránt megkérdőjelezik a női vezetők szakmai tudását már akkor is, ha a smink csak egy hangyányit hangsúlyosabbra sikerül.

A skóciai Abertay Egyetem munkatársai végezték a kutatást, amit később a Perception című szaklapban publikáltak. Dr. Christopher Watkins, a kutatás társszerzője elárulta, hogy az új projekt egy korábbi folytatása, mely végeredményében azt sugallta, hogy nagyobb tiszteletet kapnak a nők a munkahelyükön, ha kisminkelik magukat. A mostani kimenetel viszont arra utal, hogy az arcfesték leminősíti a női vezetőket.

A kísérlet során a résztvevőket arra kérték, hogy friss arccal érkezzenek a laboratóriumba, ahol előbb lefotózták őket, ezután pedig esti sminket kellett készíteniük. Az elkészült fotókkal 16 különböző női arcot generáltak egy számítógépes program segítségével, a sminkmennyiséget pedig minden esetben manipulálták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezután 168 személyt, köztük férfiakat és nőket kértek fel arra, hogy a fotók alapján tippeljék meg a nők vezetői készségeit. Minél több kozmetikumot használt valaki, annál negatívabban ítélték meg. 

Érdekesség, hogy egy korábbi, 1980-as évekbeli kutatás szerint a smink ugyancsak leminősíti viselőjét a tipikusan női szakmákban, példának okáért a könyvtárosok között. Szintén egy másik, ám közelmúltbeli tanulmányból pedig arra következtettek, hogy a többség jobban preferálja a vonzó küllemű nőket az alsóbb beosztásokban, mintsem az igazgatói székben.

Ezt is szeretjük