Az ilyen arcú nőket hiszik a legrosszabb főnöknek: egy újabb szexista előítélet

Vajon hogyan alakulhatott ki ez a hozzáállás, és mióta alkotunk a smink alapján véleményt?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, nincs az életnek olyan területe, ahová ne szivárognának be alattomos módon a nemi sztereotípiák. Ez a mostani kutatás is felér egy arcon csapással.

Ezúttal a sminkelés került célkeresztbe, mert a tanulmány konklúziója szerint a nők beosztása fordítottan arányos kellene, hogy legyen a kozmetikumhasználattal. Magyarán, ha nőként vezetői pozícióban dolgozol, a neszesszered tartalma lehetőleg merüljön ki egy szempillaspirálban, másként nem vesznek majd komolyan.

Egy újabb szexista előítélet

Az ember azt gondolná, hogy egy szépen kisminkelt arc - akárcsak egy alkalomhoz illő öltözet - eleganciát és ápoltságot sugalmaz a tárgyalópartnerek és a munkatársak felé. Ehhez képest egy friss felmérés alapján nők és férfiak egyaránt megkérdőjelezik a női vezetők szakmai tudását már akkor is, ha a smink csak egy hangyányit hangsúlyosabbra sikerül.

A skóciai Abertay Egyetem munkatársai végezték a kutatást, amit később a Perception című szaklapban publikáltak. Dr. Christopher Watkins, a kutatás társszerzője elárulta, hogy az új projekt egy korábbi folytatása, mely végeredményében azt sugallta, hogy nagyobb tiszteletet kapnak a nők a munkahelyükön, ha kisminkelik magukat. A mostani kimenetel viszont arra utal, hogy az arcfesték leminősíti a női vezetőket.

A kísérlet során a résztvevőket arra kérték, hogy friss arccal érkezzenek a laboratóriumba, ahol előbb lefotózták őket, ezután pedig esti sminket kellett készíteniük. Az elkészült fotókkal 16 különböző női arcot generáltak egy számítógépes program segítségével, a sminkmennyiséget pedig minden esetben manipulálták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezután 168 személyt, köztük férfiakat és nőket kértek fel arra, hogy a fotók alapján tippeljék meg a nők vezetői készségeit. Minél több kozmetikumot használt valaki, annál negatívabban ítélték meg. 

Érdekesség, hogy egy korábbi, 1980-as évekbeli kutatás szerint a smink ugyancsak leminősíti viselőjét a tipikusan női szakmákban, példának okáért a könyvtárosok között. Szintén egy másik, ám közelmúltbeli tanulmányból pedig arra következtettek, hogy a többség jobban preferálja a vonzó küllemű nőket az alsóbb beosztásokban, mintsem az igazgatói székben.

Ezt is szeretjük