Fémdetektorral keresgélt, Shakespeare gyűrűjére akadhatott az asszony: ez van a talált gyűrűbe vésve

Az arany ékszerbe költői sort véstek.

shakespeare

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberek szívesen keresgélnek elhagyott ékszerek vagy épp régészeti értékkel bíró kincsek után, és mióta létezik fémdetektor, ezt könnyebben megtehetik.

Így történt Angliában, hogy a szintén ennek az elfoglaltságnak hódoló Sue Kilvert egy nap különös dolgot talált: egy gyűrűt, melyet könnyen lehet, hogy maga Shakerspeare viselt.

A véletlen szerencse műve

A már nyugdíjas, egykori postai dolgozó Sue sok szabadidővel rendelkezik, ezért gyakran kel kincskereső útra fémdetektorával. Egy nap véletlenül keveredett oda, ahol a különös gyűrűre lelt:

- Semmit sem találtam aznap, csak szemetet, erre egy barátom azt tanácsolta, menjek ki a mezőre, és keresgéljek ott.

A gyűrű.
A gyűrű.

Ahogy nézelődött, fémdetektora egyszer csak jelzett valamit, erre Sue ásni kezdett:

- 20 centit ástam lefelé, de semmit sem láttam, majd véletlenül megláttam valamit a magas fűben - mesélte egy interjúban.

A gyűrű volt az. A nő érthető módon végtelen izgalomba jött, és magához vette az ékszert, bár először úgy gondolta, a gyűrű egy elhagyott gyerekgyűrű lehet, és nem régészeti érték. Végül mégis megmutatta más hobbi-fémdetektorosoknak, akik felhívták a figyelmét, hogy bizonyára valami különlegeset talált.

Shakespeare gyűrűje?

Kíváncsi lett, ezért Sue Kilvert szakvéleményt kért a gyűrűről. Megállapították, hogy arany, és hogy valamikor 1400 és 1600 között készülhetett. Ilyen típusú gyűrűt Angliában és Franciaországban is viseltek akkoriban eljegyzési gyűrűként.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyűrűbe vésett költőien hangzó sor - Truth betrays not. / Az igazság nem csal meg. - miatt felmerült, hogy az ékszert akár maga Shakespeare is viselhette, amit az ékszer feltételezhető kora és az is alátámasztana, hogy Shakespeare egy időben a környéken, a mező közelében lakott.

Sue Kilvert eljuttatta a gyűrűt a British Museumnak, ahol megvizsgálják azt. Ha valóban lehetséges, hogy Shakespeare-é volt, akkor a megtaláló kötelezettségeinek megfelelően le kell majd adnia a múzeumi tárlatba. Ez esetben természetesen mint megtalálót, valamennyi pénzzel jutalmazni fogják.

A legfurcsább dolgok, amiket padlásokon találtak

Volt, aki IV. Henrik fejét sejtette egy dobozban, ami öreg háza padlásán lapult.

Shakespeare porté: Wikimedia Commons

Ezt is szeretjük