Rekonstruálták Kleopátra híres parfümjét, az ókori Egyiptom Chanel 5-jét

Már az ókori egyiptomiak is használtak parfümöt, ám nem kizárólag az illata miatt.

egyiptom-kleopatra

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A régi legenda szerint, amikor Kleopátra először látogatta meg Tarsusban Marcus Antoniust, aranyhajóját olyan illatfelhőbe burkoltatta, hogy azt messze a parton is érezni lehetett. Mint Shakespeare írta, még a szél is szerelmesen epekedett utána.

Akár van ebben költői túlzás, akár nincs, tény, hogy az ókori Egyiptomban előszeretettel használták az illatszereket és egyéb kozmetikumokat. 

Kleopátra illata

Hogyan képzeljük el a Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodójának, Egyiptom egykori nagybecsű királynőjének, az i. e. 69-30 közt élt Kleopátrának parfümjét? Biztosan mindenkinek van ötlete. Fűszeres, esetleg gyümölcsös vagy édes? Azok sejtik jól, akik az előbbire szavaztak: szakértők ugyanis rekonstruálták az illatszert, és egy kifejezetten fűszeres illatot nyertek. Parfümjének alapösszetevője a mirha lehetett, egy, a balzsamfafélék családjába tartozó növényből kinyert anyag. Ehhez került némi kardamom, zöld olívaolaj és egy kis fahéj. Az olaj a mai parfümgyártásban is fontos mint illatrögzítő, a kardamom pedig nemcsak illatos, de szerelmi afrodiziákumként is ismeretes, ahogyan a fahéj is. Ezek az illatos fűszerek és a mirha egyébként a múmiák balzsamozásakor is előkerültek.

A parfümöt a Hawaii Egyetem kutatói alkották újra, akik szerint az illat korának Chanel 5-je volt, a legnépszerűbb, legkedveltebb illat.

Az ókori parfüm kikeveréséhez szükséges mintákat egy Thmuisban feltárt egyiptomi parfümkészítő üzemből előkerült 2000 éves üvegcsékből nyerték. A kutatómunkát Robert Littmann és Jay Silverstein professzorok vezették, Dora Goldsmith és  Sean Caughlin, az ókori egyiptomi parfümök elismert szakértői segítségével. A különleges régészeti kutatás hazánk számára is büszkeség, hiszen Dora Goldsmith magyar származású - magyar-izraeli - egyiptológus, akinek sok munkája és jelentős szerepe volt a kutatómunkában.

A szakértők elképzelése szerint a kinyert illat bizonyosan a mindenki által csodált Kleopátra parfümjét utánozhatta, melyet az uralkodónő saját parfümkészítőivel kevertetett. Valószínűleg kiszivároghatott az információ, Kleopátra mit szeret, így a hétköznapi nők is vásárolhattak az illat másából.

A kutatók természetesen csak sejthetik, hogy Kleopátra illatára bukkantak, de elgondolásuk reális, hiszen az akkoriban élt nők épp olyan stílusikonként tekinthettek Kleopátrára, mint ma tekintenek ünnepelt nőkre a sztárvilágban és divatvilágban, így parfümjét is lelkesedéssel vásárolhatták meg maguknak. Az ókori Egyiptom két legnépszerűbb parfümje a mendesi és a metopiai voltak, előbbi lehetett Kleopátra illata.

Dora Goldsmith egy, a Futurist Scents című lapnak adott interjújában így mesélt Kleopátra parfümjének újraalkotásáról:

- Emlékszem, amikor Sean és én először megszagoltuk az illatot, azonnal tudtuk és értettük, miért írnak úgy Kleopátra illatáról, hogy elegáns luxusillat volt. Pontosan ilyennek találtam én is. (...) Sean Coughlinnal az volt a kutatási célunk, hogy az archeológia, a filológia és a tudomány kombinálásával újraalkossuk a mendesi illatot, olyannak, amilyen egykor volt. Lefordítottuk és követtük a régi leírásokat, lépésről lépésre - mesélte az egyiptológus.

Szépítkezés az ókori Egyiptomban

Az ókori egyiptomiak nagyon igényesek voltak önmagukra. Nagy gondot fordítottak a tisztálkodásra, részint a meleg éghajlaton jellemző rovarok és élősködők miatt is. Voltak hajápoló szerek és hajfestékek, hajhullás elleni szerek, különféle sminkek, melyeket nem kizárólag a nők viseltek. Az antimontartalmú szürke porból készített szemfesték, a mesdemet, mely a napsütéstől és szembetegségektől is védte viselője szemeit. Krémek, olajak használata ugyancsak elterjedt volt, ahogyan a szőrtelenítés is, és olykor a fej kopaszra borotválása. Bajuszt, szakállt jellemzően nem viseltek, de a paróka divatos viseletnek számított mind emberi hajból, mind növényi részekből fonva.

Az ókori Egyiptomnak ugyanúgy megvolt a maga divatja, úgy a hajviselet, mint az ékszerek, a smink vagy a tetoválások terén. Akkoriban azonban nem kizárólag az önkifejezés volt a cél, és nem is csupán a társadalmi rang demonstrálása, hanem sokszor hiedelmek és vallásos meggyőződés is állt a választott minták, színek és formák mögött. Ami az ékszereket illeti, a nyak- kar- és bokaékszerek voltak elterjedtek. Ahogyan ma bizsu ékszereket is kapni, úgy régen is készítettek a hétköznapi emberek számára is elérhető darabokat, nem csupán a drágaköves ékszerek voltak jellemzőek. Utóbbiak közt a karneol- és a türkizberakások voltak legfelkapottabbak az előkelő körökben.

Hihetetlen, hogy évezredek előtt mi minden sorakozhatott egy egyiptomi mindennapos tisztálkodási és szépítőszerei közt. Korábbi cikkünkben bemutattunk néhány olyan kozmetikumot, melyek évezredekkel ezelőttről maradtak ránk különböző népek régészeti értékeiként. Egy több ezer éves arckrémben használói ujjainak lenyomata ma is látható. Szinte előttünk van, ahogyan Kleopátra, csáberejét a végletekig kívánva fokozni, fűszeres illatot hintett magára.

Egyiptom-kvíz

10 kérdést teszünk fel Egyiptomról: vajon hány válaszod lesz helyes a kvízben? Tedd próbára a tudásod!

Hogy hívták a régészt, aki megtalálta Tutanhamon sírját? 10 kérdéses Egyiptom-kvíz

Kvíz!

Elolvasom
Ezt is szeretjük