Tutanhamon anyja senkinek sem tetszik: leturistázták az aprólékos rekonstrukciót

Nefertiti rekonstrukciója vegyes fogadtatásra lelt. A rengeteg befektetett munka után egyszerűen leturistázták azt.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Nefertiti rekonstrukciója vegyes fogadtatásra lelt. A rengeteg befektetett munka után egyszerűen leturistázták azt.

2018 februárjának első napjaiban mutatták be a Travel Channel műsorában, az Expedition Unknown-ban a legújabb Nefertiti-rekonstrukciót, mely vegyes, de inkább negatív visszhangot kapott.

A Facebookon és a Twitteren megindult kommentáradat egyik, már-már túlzottan is vitriolos kritikája szerint a rekonstrukció olyan lett, mintha a nő nem Nefertiti, hanem egy európai turista lenne, aki épp napbarnítottan tér haza egy mediterrán utazásról.

A minket valamelyest a fiatal Barbra Streisandra emlékeztető Nefertiti-rekonstrukció a világ egyiptológusainak nemtetszését is kivívta, akik annak túl világos bőrtónusában találtak kivetnivalót.

A rekonstrukció készítői váltig állítják, Tutanhamon anyja tényleg így nézhetett ki, és a bőrtónusprobléma mindössze a fotón látszik, az a stúdió fényeinek hatása, a rekonstrukció arca a valóságban sötétebb.

Honnan tudták, hogy nézhetett ki?

Az új Nefertiti-rekonstrukciónak két igen erős forrása is volt. Részint hagyatkozhattak a Nefertitiről készült híres ókori mellszoborra, hiszen azt az egykori uralkodónő elrendelése szerint alkotójának hitelesen és nem stilizálva kellett elkészítenie. A projektben tevékenykedők főként mégis Nefertiti maradványainak paraméterei alapján dolgoztak. 

Hogy honnan lehet egyáltalán tudni, hogy az alapul vett múmia az ő múmiája volt? A Nefertiti feltételezett maradványain és Tutanhamon múmiáján 2010-ben végzett DNS-tesztek bizonyították, hogy köztük anya-fia kapcsolat volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A korábban meglelt Akhenaten, vagyis Tutanhamon apja maradványainak DNS-mintájával összevetve pedig kimutatták, egymással édestestvéri viszonyban álltak. Akhenaten és Nefertiti testvérekként házasodtak össze, hogy megőrizzék a vérvonal tisztaságát. A fiatal női múmia tehát, melynek segítségével a mostani rekonstrukció készült, kétségtelenül Nefertitié.

A munkálatok

Az új rekonstukciót a Bristoli Egyetem archeológusai készítették Dr. Aidan Dodson és Élisabeth Daynès részvételével. Nefertiti múmiájának alapos vizsgálata után, felmérve a koponya tulajdonságait, 3D-nyomtató segítségével megalkották a mellszobor alapját, majd agyagból ráépítették az arcot, a szemeket, és kifestették azt.

Élisabeth Daynès így kommentálta a negatív fogadtatást:

- Ez a projekt különleges volt, és rendkívül összetett. Paleopatológusokkal és antropológusokkal dolgoztam együtt, hogy a lehető legpontosabban kerüljenek helyükre az arcizmok, a bőr és egyebek. Mindent körültekintően kiszámoltunk. Több mint ötszáz óra munkánk van benne. Még az ékszerek is a Dior ötvöseinek kézi készítésű munkái.

Valóban nem szabad alábecsülni a sok energiát, amit Nefertiti rekonstrukciójának elkészítésébe fektettek. A végeredmény szép lett, és, ha kicsit is másként nézne ki, akkor sem lehetnénk 100%-ig biztosak benne, hogy az egykori királyné tökéletes mását látjuk. Élvezzük inkább a lehetőséget, hogy szembenézhetünk Nefertitivel, Tutanhamon anyjával, aki az időszámításunk előtti 1300-as években élt és ragyogott Egyiptom élén.

Ezt is szeretjük