Tutanhamon anyja senkinek sem tetszik: leturistázták az aprólékos rekonstrukciót

Nefertiti rekonstrukciója vegyes fogadtatásra lelt. A rengeteg befektetett munka után egyszerűen leturistázták azt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Nefertiti rekonstrukciója vegyes fogadtatásra lelt. A rengeteg befektetett munka után egyszerűen leturistázták azt.

2018 februárjának első napjaiban mutatták be a Travel Channel műsorában, az Expedition Unknown-ban a legújabb Nefertiti-rekonstrukciót, mely vegyes, de inkább negatív visszhangot kapott.

A Facebookon és a Twitteren megindult kommentáradat egyik, már-már túlzottan is vitriolos kritikája szerint a rekonstrukció olyan lett, mintha a nő nem Nefertiti, hanem egy európai turista lenne, aki épp napbarnítottan tér haza egy mediterrán utazásról.

A minket valamelyest a fiatal Barbra Streisandra emlékeztető Nefertiti-rekonstrukció a világ egyiptológusainak nemtetszését is kivívta, akik annak túl világos bőrtónusában találtak kivetnivalót.

A rekonstrukció készítői váltig állítják, Tutanhamon anyja tényleg így nézhetett ki, és a bőrtónusprobléma mindössze a fotón látszik, az a stúdió fényeinek hatása, a rekonstrukció arca a valóságban sötétebb.

Honnan tudták, hogy nézhetett ki?

Az új Nefertiti-rekonstrukciónak két igen erős forrása is volt. Részint hagyatkozhattak a Nefertitiről készült híres ókori mellszoborra, hiszen azt az egykori uralkodónő elrendelése szerint alkotójának hitelesen és nem stilizálva kellett elkészítenie. A projektben tevékenykedők főként mégis Nefertiti maradványainak paraméterei alapján dolgoztak. 

Hogy honnan lehet egyáltalán tudni, hogy az alapul vett múmia az ő múmiája volt? A Nefertiti feltételezett maradványain és Tutanhamon múmiáján 2010-ben végzett DNS-tesztek bizonyították, hogy köztük anya-fia kapcsolat volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A korábban meglelt Akhenaten, vagyis Tutanhamon apja maradványainak DNS-mintájával összevetve pedig kimutatták, egymással édestestvéri viszonyban álltak. Akhenaten és Nefertiti testvérekként házasodtak össze, hogy megőrizzék a vérvonal tisztaságát. A fiatal női múmia tehát, melynek segítségével a mostani rekonstrukció készült, kétségtelenül Nefertitié.

A munkálatok

Az új rekonstukciót a Bristoli Egyetem archeológusai készítették Dr. Aidan Dodson és Élisabeth Daynès részvételével. Nefertiti múmiájának alapos vizsgálata után, felmérve a koponya tulajdonságait, 3D-nyomtató segítségével megalkották a mellszobor alapját, majd agyagból ráépítették az arcot, a szemeket, és kifestették azt.

Élisabeth Daynès így kommentálta a negatív fogadtatást:

- Ez a projekt különleges volt, és rendkívül összetett. Paleopatológusokkal és antropológusokkal dolgoztam együtt, hogy a lehető legpontosabban kerüljenek helyükre az arcizmok, a bőr és egyebek. Mindent körültekintően kiszámoltunk. Több mint ötszáz óra munkánk van benne. Még az ékszerek is a Dior ötvöseinek kézi készítésű munkái.

Valóban nem szabad alábecsülni a sok energiát, amit Nefertiti rekonstrukciójának elkészítésébe fektettek. A végeredmény szép lett, és, ha kicsit is másként nézne ki, akkor sem lehetnénk 100%-ig biztosak benne, hogy az egykori királyné tökéletes mását látjuk. Élvezzük inkább a lehetőséget, hogy szembenézhetünk Nefertitivel, Tutanhamon anyjával, aki az időszámításunk előtti 1300-as években élt és ragyogott Egyiptom élén.

Ezt is szeretjük