Alapvető juttatást venne el a kormány

Így változik a segélyezés

Több közmunkás lesz, és kevesebb munkanélküli kap támogatást. Szigorítás jön.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor októberben egy átadón arról beszélt, a kormányzat 2018-ig megszüntetné a jövedelempótló támogatásokat, miközben mindenkinek lehetősége lesz olyan munkát találni, amiből meg is tud élni. A kormány terve szerint négy év alatt évente negyedével csökkentenék a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat, az így megtakarított pénzt pedig a közmunkaprogramba fektetnék.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára múlt héten vázolta, mi lesz az állami támogatásokkal. Több közmunkás lesz, de az ő megélhetésük finoman szólva is kétséges.

Márciustól átalakul a segélyezés

Czibere Károly államtitkár egy hétvégi konferencián arról beszélt, hogy márciustól alapvetően megváltozik a segélyezés rendszere. Czibere szerint több juttatás neve meg fog változni, ám a támogatásra szánt állami és önkormányzati összegek együttesen nem csökkenek. Azt ugyanakkor nem mondta, hogy ugyanennyien részesülnek-e azokban.

Az államtitkár szavai szerint 2015 márciusától két helyről érkezhetnek szociális támogatások az érintettekhez: a járásoktól és a helyi önkormányzatoktól. Előbbiektől az úgynevezett jövedelemkompenzáló, utóbbiaktól pedig a kiadáskompenzáló támogatások kérhetőek.

A jövedelemkompenzáló juttatások körébe tartozik az időskorúak járadéka vagy éppen a közgyógyellátás, és ide sorolható a foglalkozáshelyettesítő támogatás is, amit az aktív korú munkanélküliek kaphatnak. Ez utóbbi azoknak jár, akik munkaképesek ugyan, de nincs munkahelyük.

Kevesebb juttatás, több közmunka

Czibere tehát cáfolta, hogy megszűnne a munkanélküliek segélyezése, csak átalakul. Minden járási hatóság egy egységes elv alapján fogja megállapítani, ki jogosult ezekre, így már tényleg a kormány döntheti el, kik és hányan kapjanak ilyen jellegű juttatásokat. Ebből inkább úgy tűnik, hogy bár lehet, hogy nem változik a juttatásokra szánt keret, valószínűleg kevesebben fognak részesülni bennük, hiszen a kormány törekvése ez irányba egyértelműnek látszik.

Minden bizonnyal felülvizsgálják, hogy akik jelenleg kapnak segítséget, azok valóban rászorulnak-e. A kormány célja az, hogy a rászorulók átláthatóbb és igazságosabb keretek között juthassanak hozzá az őket megillető támogatási formákhoz - idézte az MTI Czibere szavait.

A közmunkaprogramba a költségvetés szerint még több pénzt önt a kormány, így több tízezerrel többen lehetnek közfoglalkoztatottak jövőre. Ezzel minden bizonnyal csökken a segélyezettek köre.

Nehéz az élet a közmunkaprogramban

A munkanélküliek ellátására szánt pénzek 2009 óta folyamatosan csökkenek, miközben 2010 óta a közmunkások száma drasztikusan nőtt. A jövő évi költségvetésben előirányzott számok szerint pedig a mostani 200 ezer közmunkás mellé újabbak érkezhetnek, hiszen a kormány 40 milliárd forinttal többet ad erre 2015-ben. Az index.hu számításai szerint ezzel ez lehetne az első év, amikor több pénz megy el a közmunkaprogramra, mint a munkanélküli-ellátásra. Előbbire 270 milliárd forintot szán az állam, utóbbira 237 milliárd forintot.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Bár 2014-re némileg emelték a közmunkás-minimálbért, egy szakképzett közfoglalkoztatott is csak 65 ezer forintot vihet haza, de sokan mindössze 50 ezer forintot kapnak teljes munkaidőben dolgozva. Ebből a pénzből lehetetlen megélni, hiszen a KSH szerinti létminimum már 2013-ban is 87 510 forint volt. Az átlag magyar fizetés pedig nettó 153 ezer forint a legfrissebb adatok szerint.

Ezt is szeretjük